ACTUALITATE

Procuratura, detalii despre „afacerea” cu elicoptere de la Criuleni

post-img

Procuratura Generală a venit cu detalii în privinţa bazei de asamblare clandestină a elicopterelor, la Criuleni, despre care s-a anunţat ieri. Procuratura spune că, în cadrul percheziţiilor de ieri, a participat un expert  în aeronautică care a participat la percheziţie şi a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice.

Potrivit celor stabilite vizual de către expert la faţa locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea şi aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acesta a mai indicat şi asupra pericolului sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, datorită faptului că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerinţelor tehnice din domeniul aeronauticii, de  natură să supună riscului de viaţă utilizatorii acestor echipamente.

Toate obiectele ridicate au fost transportate într-un loc sigur pentru cercetări ulterioare. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice şi merceologice, care urmează să stabilească şi să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj şi carcase de elicopter. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiţi producători. Prin urmare, doar în rezultatul acestor expertize va deveni posibilă stabilirea cu certitudine a tipului şi destinaţiei obiectelor care au fost ridicate şi depozitate într-o locaţie sigură.

Pe parcursul urmăririi penale, a fost stabilit că, la baza respectivă, pe parcursul a peste 5 ani, în mod sistematic, se prezentau la muncă circa 10 persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană şi munceau pe parcursul întregii săptămâni acolo.

În context, procuratura va sesiza şi va solicita implicarea activă şi a altor autorităţi, inclusiv a Autorităţii  Aeronautice Civile, Ministerului Apărării, Serviciului de Informaţii şi Securitate, pentru ca să-şi aducă aportul în cadrul investigaţiilor.

Procuratura spune că au fost reţinute toate persoanele cu privire la care există bănuiala rezonabilă că aveau tangenţă cu această activitate clandestină.
Procurorii mai spun că liderul „afacerii” nu este pe teritoriul controlat de autorităţile Republicii Moldova. Acesta este un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate. În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente, în privinţa persoanei în cauză, se va decide potrivit legii.

La această etapă, procurorii mizează pe cooperarea persoanelor anchetate.

Este de menţionat că unul dintre reţinuţi – implicat chiar la debutul aşa-numitei „afaceri” – a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Aceasta, însă, a avut loc cu riscuri enorme pentru viaţa şi securitatea personalului implicat.

De notat că, în gestiunea organelor de drept mai sunt cauze penale, din obiectul de investigaţie ale cărora rezultă că în Republica Moldova au fost tentative şi acţiuni de importare a unor piese şi mecanisme utilizate în acest domeniu tehnic aeronautic. Obiectele nedeclarate care erau transportate în ţară constituiau semnalizatoare de presiune, mecanisme electrice de rotire, sisteme de înregistrare a parametrilor de zbor, care sunt destinate instalării pe diferite tipuri de avioane şi elicoptere. Până la această etapă, organul de urmărire penală vizat nu a identificat organizatorul şi beneficiarul acelor fapte de contrabandă. În aceste circumstanţe, aşa cum acţiunile de contrabandă se încadrează în perioada de activitate a obiectului de cercetare pe dosarul de referinţă, oamenii legii nu exclud faptul că faptele investigate în aceste dosare ar putea fi interconectate, dosarele penale având elemente de conexitate.

Respectiv, luând în calcul mai multe circumstanţe, inclusiv faptul că asemenea fapte nu au fost investigate în Republica Moldova (asamblarea mijloacelor de zbor), necesitatea posedării unor cunoştinţe speciale, formulării mai multor cereri de comisii rogatorii conferă obiectului cercetărilor un caracter complex şi interes social sporit.