Procesul de privatizare a întreprinderii de stat „Metalferos” - o afacere cu multe semne de întrebare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procesul de privatizare a întreprinderii de stat „Metalferos” - o afacere cu multe semne de întrebare

O afacere cu multe semne de întrebare. Experţii în economie sunt sceptici la transparenţa procesului de privatizare a întreprinderii de stat "Metalferos". Deputaţii PPDA se întreabă dacă această privatizare, anunţată ieri de autorităţi, ar fi una aranjată iar în spate ei s-ar ascunde anumite interese. 

Expertul economic Sergiu Gaibu susţine că "Metalferos" poate fi privatizată doar cu îndeplinirea a 4 condiţii. Printre acestea sunt demonopolizarea pieţii colectării metalului uzat şi eliminarea oricăror bariere de export. El mai spune că procesul de privatizare trebuie să fie pregătit cu mult timp înainte şi să fie cât mai transparent.

Deputatul PPDA Igor Munteanu scrie pe pagina sa de Facebook că, până la demonopolizare, existau companii-căpuşă care activau în umbra Metalferos şi încasau profituri de aproape 25 de milioane de dolari anual. Munteanu mai spune că, până acum, piaţa metalelor a fost protejată de controale şi audituri.

O altă condiţie ce trebuie îndeplinită de stat, până a scoate la privatizare Metalferos, este interzicerea transportării metalului uzat pe malul stâng al Nistrului. Experţii spun că această interdicţie ar trebui menţinută până ce va fi soluţionat aşa numitul tarif "de protecţie" al gazelor livrate la uzina metalurgică de la Râbniţa, dar şi separarea datoriilor la gaze.

Deputatul mai menţionează că, de fapt, problema de pe piaţa metalelor nu va dispărea atât timp cât privatizarea se va face în condiţiile în care procesul demonopolizării nu a fost finalizat.

Anunţul despre vânzarea companiei de stat Metalferos a fost făcut ieri de preşedintele Igor Dodon şi apoi de premierul Ion Chicu. Potrivit lor, privatizarea va duce la o concurenţă reală pe piaţă şi va elimina monopolul din acest domeniu. 
Similare
RECOMANDĂRI