Procedurile de trecere a frontierei la două posturi vamale  vor fi optimizate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procedurile de trecere a frontierei la două posturi vamale vor fi optimizate

 Procedurile de trecere a hotarului la două posturi vamale moldo-ucrainene vor fi optimizate, potrivit proiectului „Consolidarea managementului integrat de-a lungul frontierei moldo-ucrainene”, care a fost lansat astăzi în cadrul unei conferinţe, transmite MOLDPRES.

Acesta va fi implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi misiunile oficiale din Republica Moldova şi Ucraina. În cadrul proiectului vor fi îmbunătăţite infrastructura şi sediile punctelor de trecere a frontierei, sistemele de schimb de informaţii şi vor fi optimizate procedurile de trecere a frontierei moldo-ucrainene la Cuciurgan-Pervomaisk şi Reni-Giurgiuleşti. Fluxul la aceste două puncte de trecere a hotarului atinge anual circa 3 milioane de persoane şi aproximativ 810 mii de vehicule. Totodată, proiectul prevede crearea unui punct comun de contact la Palanca.

În cadrul evenimentului de lansare, şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, a declarat că actualul proiect este extrem de important. „Mulţumim Uniunii Europene pentru suportul acordat. Acest proiect este extrem de util pentru ţara noastră, de aceea vom contribui eficient şi vom oferi tot suportul necesar pentru implementarea lui”, a spus Lecari.

La rândul său, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a specificat că proiectul prevede dezvoltarea infrastructurii la două puncte de trecere în vederea realizării controlului comun. „Acesta va permite efectuarea unui control mai rapid, mai eficient şi cu costuri mai mici. Se preconizează ca proiectul să fie încheiat la finele anului curent”, a afirmat Vrabie.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost identificate de către Comisia Europeană drept priorităţi care trebuie abordate în cadrul operaţionalizării Acordurilor şi Protocoalelor bilaterale privind gestionarea frontierelor în vigoare între Ucraina şi R. Moldova.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană cu un buget de 4,7 mln euro şi 1,6 mln de euro din partea Guvernului Republicii Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI