ACTUALITATE

Probleme grave la Institutul Oncologic din Chişinău. Bolnavii de cancer stau la cozi pentru a se interna în spital

Probleme grave la Institutul Oncologic din Chişinău. Bolnavii de cancer stau la rând, fără a putea păstra distanţa socială, pentru a se interna în spital. Asta în condiţiile în care, teoretic, grupurile mai mari de trei persoane sunt interzise. Administraţia spitalului a declarat că a înăsprit accesul cetăţenilor în instituţiei în perioada pandemiei.

O pacientă bolnavă de cancer, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, ne-a spus că a fost nevoită să stea trei ore afară, pentru că accesul în spital a fost restricţionat. Femeia mai spune că mulţi dintre pacienţi nu purtau mască medicală şi nici nu respectau distanţa socială de cel puţin un metru.

„Am venit să mă internez pentru chimioterapie, la secţia internare, vreo 50 de oameni stau în rând, unul lângă altul. Asta ce la noi se numeşte coronavirus? Aşa ne protejăm unul faţă de altul?  Ei ce au grijă de noi? Ei nici nu ies afară măcar să ne spună: Oameni buni daţi-vă la umbră. Nimeni nu se adreasează la noi. Când o să intrăm la chimioterapie? Nu ştiu.”, ne-a declarat telefonic o pacientă.

De cealaltă parte, directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici a declarat că restricţiile sunt necesare pentru a proteja medicii de infectare cu noul coronavirus. Cât priveşte cozile mari formate în faţa spitalului, Catrinici a declarat:

„Scăunele sunt, afară nu este frig. Noi acum nu ne putem grăbi Este organizat screeningul clinic şi fiecare pacient, mai întâi este controlat la temperatură şi este culeasă anamneza, dacă nu a avut contact cu cineva bolnav sau cineva venit şi doar după acesat este adminis în institut. În institut sunt 502 bolnavi. De aceea, suntem cu o exigenţă foarte majoră acum pentru internare”, a spus Larisa Catrinici.

Bolnavii de cancer au risc foarte mare de infecţie cu COVID-19. În perioada stări de urgenţă, pacienţi vor sta singuri în salon.

„În fiecare secţie am creat salon aparte, nou. Bolnavii aceştia care vin se internează acum. Ei poate să fie şi o perioadă de incubare şi pe urmă să izolăm toţi medii şi tot institutul să-l punem în carantină. Noi mâncare avem, noi condiţii avem, soluţii dezinfectă avem”, a declarat Larisa Catrinici.

Directorul Institutului Oncologic a mai anunţat că procedurile de chimioterapie nu vor fi sistate în perioada pandemiei. În Republica Moldova sunt peste 100 mii de bolnavi de cancer.