ACTUALITATE

Problema şcolilor cu predare în limba română din Ucraina, din nou pe masa autorităţilor de la Bucureşti

Problema şcolilor cu predare în limba română şi campania de deznaţionalizare a etnicilor români din Ucraina au ajuns din nou pe masa autorităţilor de la Bucureşti. O delegaţie formată din 19 etnici români din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia, a mers la Bucureşti pentru a cere să le fie apărate drepturile.

Soarta limbii române şi cea a şcolilor cu predare în limba română din Ucraina au fost principalele subiecte care s-au discutat în cadrul întrevederii organizate de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Etnicii români susţin că autorităţile ucrainene duc o amplă campanie de deznaţionalizare.

Acad. ALEXANDRINA CERNOV, etnic român din Cernăuţi: „În discursurile autorităţilor ucrainene apare ideea că trebuie să se schimbe identitatea românilor din Ucraina şi desigur limba şi identitatea sunt două noţiuni foarte legate între ele. Adică, identitatea naţională se păstrează prin limbă”.  

Liderii comunităţilor de români din Ucraina au solicitat autorităţilor de la Bucureşti să susţină financiar şi editarea ziarelor în limba română, care, de ceva timp, nu mai văd lumina tiparului.

ŞTEFAN HOSTIUC, scriitor, Cernăuţi: „O idee mai limpede despre ceea ce avem, ce am făcut şi ceea ce mai avem de făcut ca să protejăm comunitatea românească de la dispariţie”.

S-a discutat şi despre înfiinţarea la Ismail a unui birou consular dar şi despre operaţionalizarea Institutului Cultural Român la Kiev şi a filialei acestuia la Cernăuţi.

NATALIA URSU, etnic român, Ismail: „Sperăm că am fost auziţi şi problemele care astăzi au fost aduse în faţa domniilor lor, statului român vor fi soluţionate”.

Pentru a spijini comunitatea românilor din Ucraina în efortul lor de a-şi păstra limba, cultura şi identitatea, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a dat asigurări că va continua să ofere burse şi finanţări nerambursabile elevilor şi studenţilor de etnie română.

OANA URSACHE, secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: „Sunt probleme care strigă. Sunt probleme pe care statul român întotdeauna a încercat să le sprijine activ. De trei ani de zile prin Departamentul Românilor de Pretutindeni se finanţează burse pentru copiii care studiază limba română.... este de văzut cum îmbunătăţim acest program, cum îl dezvoltăm”.

Autorităţile de la Bucureşti şi-au luat angajamentul şi de a asigura cadre didactice pentru instituţiile de învăţământ din Ucraina în care se predă în limba română.

OANA URSACHE, secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: „Încercăm să asigurăm o altă generaţie de profesori care să preia ştafeta de la generaţiile de profesori care început această muncă în anii 90. Trebuie să avem grijă... să putem avea limbă română şi peste 10 ani, şi peste 30 şi peste 60”.

DAN NECULĂESCU, secretar de stat, MAE România: „Astăzi i-am asigurat pe etnicii români din Ucraina că problemele lor sunt pe agenda prioritară a relaţiei bilaterale cu Ucraina şi că nu vom precupeţi niciun efort prin a promova ceea ce le este drept şi în special, aici mă refer, la dreptul la educaţie.   "

Este pentru prima dată când trei comunităţi de etnici români din Ucraina – din Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia, se întrunesc la Bucureşti pentru a discuta despre probleme cu care se confruntă.  În 2017, Rada Supremă de la Kiev a aprobat o nouă lege a educaţiei, care prevede înlocuirea treptată a materiilor care se predau în limba română, şi alte limbi,  cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Pe 16 martie 2021, două şcoli româneşti din regiunea Odesa au fost transformate în filiale ale unei şcoli ucrainene. În ultimii 30 de ani, românii din Ucraina au pierdut 30 de şcoli cu predare în limba română. În total peste 500 de mii de etnici români locuiesc în Regiunile Cernăuţi,  Odesa şi Transcarpatia.