UPDATE/ Ştefan Gaţcan postează un video, lângă o vie: Nu sunt sechestrat, totul este ok... am nevoie de reabilitare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE/ Ştefan Gaţcan postează un video, lângă o vie: Nu sunt sechestrat, totul este ok... am nevoie de reabilitare

Ştefan Gaţcan a fost astăzi „sechestrat de un grup de deputaţi socialişti şi obligat să semneze cererea de demisie”. Cel puţin asta susţine Pro Moldova, care spune că nu cunoaşte unde se află acum deputatul Gaţcan. De asemenea, Pro Moldova a publicat plângerea pe care a depus-o azi dimineaţă Ştefan Gaţcan şi în care acuză că a fost ameninţat de deputaţi socialişti. Asta deşi, tot azi, PSRM a anunţat că Ştefan Gaţcan va rămâne parte a echipei PSRM, „a luat act” de demisia acestuia şi „l-a încurajat să participe cât mai activ în viaţa PSRM”.

UPDATE: 16:33. Deşi deputaţii Pro Moldova spun că maşina domnului Gaţcan este în parcarea Parlamentului şi insistă să îl caute pe teritoriul Preşedinţiei, Ştefan Gaţcan postează un video pe pagina sa de Facebook: „Sunt bine, nu am probleme, nu sunt sechestrat, sunt cu familia, vă rog să nu aveţi grijă, totul este ok. O sa fim fără comunicare cu prietenii, cu nimeni pentru un timp oarecare deoarece am nevoie de reabilitare”. 
 
De partea cealaltă, deputatul Pro Moldova Vladimir Cebotari spune:

„A fost dus pe câmpuri şi l-au impus să scoată o declaraţie în care spune că este bine. În timp ce maşina lui este în parcare. Marea bucurie este că cel puţin e sănătos. Ne-am făcut concluzii cum lucrează acest regim, şi cum poate să impună oamenii să ia decizii pe care pe oameni îi doare, atunci când le spune că îi taie gâtul la  copii şi la soţie. Dar domnul Gaţcan a depus plângere la Procuratură în acest sens.  Aceste acţiuni care s-au întreprins acum şi acest video frumuşele de pe lanuri cu viţe de vie, nu este nimic altceva decât încercarea de a ieşi din situaţie”.

UPDATE: 16:10. Grupa operativă este la faţa locului. Marin Maxian, şeful adjunct al IGP, explică faptul că protestatarii perturbează şi blochează activitatea Preşedinţiei şi a SPPS.  „Vă solicit să vă retrageţi din acţiunile ilegale, fără a perturba şi a bloca intrarea în instituţie. În cazul în care nu veţi reacţiona la solicitările Poliţiei, în conformitate cu legea, Poliţia va acţiona şi va restabili ordinea” le-a spus Marin Maxian deputaţilor Pro Moldova.

UPDATE 16:05: Deputaţii Pro Moldova au blocat ieşirea de pe teritoriul Preşedinţiei, de unde intenţionează să iasă câteva maşini ale SPPS. În acelaşi timp, deputatul Andrian Candu spune că, deşi are dreptul să intre pe teritoriul şi în clădirea Preşedinţiei, acestuia îi este restricţionat accesul. 

Deputaţii Pro Moldova solicită să se asigure dacă domnul Gaţcan este sau nu în maşinile care intenţionează să iasă de pe teritoriul Preşedinţiei, susţinând că maşina domnului Gaţcan este în parcarea Preşedinţiei.UPDATE: 15:30. Deputatul Vladimir Cebotari a fost luat pe capota unei maşini care ieşea de pe teritoriul Preşedinţiei. Din imaginile surprinse de reporterul TVR MOLDOVA aflat la faţa locului, se vede cum o maşină iese de pe teritoriul Preşedinţiei, Cebotari stă în calea maşinii, iar şoferul nu încetineşte. Drept urmare, Vladimir Cebotari a ajuns pe capota maşinii. La volanul maşinii se afla un ofiţer maior în cadrul SPPS.


UPDATE: 14:53. Deputatul PAS Dumitru Alaiba solicită secretariatului Parlamentului să ofere, de urgenţă, toate imaginile video din parlament, în care apare deputatul Ştefan Gaţcan, pentru a-şi „forma o opinie clară despre ce se întâmplă”, întrucât „semnele sunt îngrijorătoare”.

 UPDATE: Deputaţii Pro Moldova sunt în faţa Preşedinţiei, intuind că deputatul Ştefan Gaţcan se află acolo. Mai mult, deputaţii Pro Moldova au chemat poliţia, anunţându-i că de mai mult de 5 ore nu cunosc unde se află deputatul Ştefan Gaţcan, nu răspunde la telefon, iar alte persoane vorbesc în locul lui, referindu-se la comunicatul PSRM în care se anunţă că Gaţcan şi-a depus mandatul şi rămâne parte a echipei PSRM. Andrian Candu a făcut referire şi la poza pe care a publicat-o TVR MOLDOVA, în care Ştefan Gaţcan stă la discuţii cu socialiştii, cu capul în jos, iar Vasile Bolea are o foaie în faţă, care cel mai probabil este cererea de demisie a lui Gaţcan.
Ştire iniţială:

Pro Moldova atrage atenţia la faptul că, în imaginea apărută în public, se vede clar că Ştefan Gaţcan nu are în faţa sa nici o cerere, spre deosebire de colegul său Vasile Bolea. „De asemenea, un detaliu care face dovada că cererea nu a fost scrisă de dl Gaţcan este numărul de ieşire a demersului (cifra 4) este anterior cererii de părăsire a fracţiunii PSRM şi aderare la PRO MOLDOVA (cifra 8) şi a plângerii adresate procurorului general (cifra 9)”.

Acest lucru a fost semnalat şi de deputatul Dumitru Alaiba: 

„Pe 28 iunie domnul Gaţcan semnează demers cu numărul de ieşire 8, iar pe 1 iulie altul cu numărul de ieşire 04.
Într-un document data e scrisă de mână, în altul - printat.
Într-un document a lăsat spaţii la titlu, în altul - nu.
Într-un document el semnează Stefan Gaţcan, Deputat în Parlament, în altul - Deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Într-un antet e bold, în altul - nu e bold.

Deci blancul documentului nu este a lui. Întrebarea e dacă semnătura e a lui. Aici nu ştiu - poate şi da. Şi dacă e a lui, întrebarea e în ce condiţii a fost pusă şi câţi stăteau de-asupra lui”.Pro Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de soarta deputatului Ştefan Gaţcan şi „cheamă comunitatea internaţională şi societatea civilă din Republica Moldova să ia atitudine şi să nu permită subminarea democraţiei şi compromiterea totală a statului de drept”.

De asemenea, Pro Moldova a anunţat că Ştefan Gaţcan a depus, în dimineaţa zilei de astăzi, o plângere la Procuratura Generală în care reclamă hărţuirea, intimidarea şi şantajul la care a fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputaţi PSRM, deşi în comunicatul PSRM se spune că „fracţiunea PSRM a luat act de această decizie (depunerea mandatului) şi l-a încurajat pe Ştefan Gaţcan să participe cât mai activ în viaţa Partidului Socialiştilor.

„Deputatul Ştefan Gaţcan anunţă PG despre îngrijorarea legată de integritatea sa fizică, precum şi a membrilor familiei lui. El menţionează în plângerea depusă la PG că este şantajat şi ameninţat pentru a renunţa la mandatul de deputat. Amintim că ieri, maşina deputatului Gaţcan a fost trasă pe dreapta şi a urmat o sesiune de ameninţări, inclusiv din partea deputaţilor Corneliu Furculiţă şi Vlad Bătrâncea. Apoi au fost organizate proteste la centrul medical „Extramed” cu coroane funerare aduse de activiştii PSRM”, se mai spune în comunicatul Pro Moldova. 

TVR MOLDOVA aminteşte că ieri, 30 iunie, Ştefan Gaţcan a anunţat că părăseşte fracţiunea parlamentară a PSRM pentru a se alătura grupului Pro Moldova.

Câteva ore mai târziu, Pro Moldova a anunţat într-un comunicat de presă că, „au început ameninţările şi controalele la clinica privată fondată de Ştefan Gaţcan”.

Astăzi, PSRM anunţă într-un comunicat de presă că Ştefan Gaţcan a participat la şedinţa fracţiunii parlamentare a socialiştilor şi că şi-a depus mandatul de deputat şi că va rămâne în echipa PSRM. „Fracţiunea PSRM a luat act de această decizie şi l-a încurajat pe Ştefan Gaţcan să participe cât mai activ în viaţa Partidului Socialiştilor”, se spune în comunicatul PSRM. 

Similare
RECOMANDĂRI