Primul vaccin anti-COVID va ajunge în România la începutul anului viitor. Ţara noastră ar urma să primească de la Comisia Europeană aproape 1,3 milioane de doze de ser, într-o primă tranşă. Vaccinul împotriva acestui virus este în faza experimentală.
300 de milioane de doze de vaccin împotriva SARS COV 2 vor fi împărţite, în prima fază, ţărilor din spaţiul comunitar. Comisia Europeană a semnat deja un prim contract cu o companie farmaceutică şi negociază în continuare cu altele.
Din fiecare tranşă de ser destinată Uniunii Europene, România primeşte 4 % din numărul de doze. În total, ţara noastră a făcut deja comandă de vaccin pentru 10,7 milioane de persoane.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Speram că după 1 ianuarie să putem beneficia şi de primele doze de vaccin. În acest moment firmele cu care suntem noi şi Comisia Europeană în discuţii ne vor prezenta două variante şi varianta cu un singur vaccin sau varianta şi cu rapel la 29 de zile.
Medicii şi profesorii vor fi primii cărora li se vă administra vaccinul anti - COVID. Însă pe lista priorităţilor sunt şi persoanele vulnerabile, adică vârstnici dar şi copii.
Andrei Rogoz, medic specialist boli infecţioase: Cei care au trecut prin boală şi cărora le-au fost dozaţi în dinamică anticorpii, s-a văzut că la trei, patru luni, mulţi pierd acest nivel de anticorpi, iar de la vaccin se pleacă de la un nivel mai mare, e plauzibil să dureze semnificativ imunitatea, în urma vaccinării decât cele patru luni.
Cei mai mulţi dintre români se mai gândesc dacă să se vaccineze. Doar 4 din 10 ar accepta să primească serul care să-i ţină departe de infectarea cu cel mai periculos virus al momentului.
Medicul primar boli infecţioase Institutul "Matei Balş", Adrian Marinescu: Nimeni nu va face un vaccin până nu va avea toate datele foarte clare, dar în momentul în care acest vaccin va exista, cred că noi toţi trebuie să ne gândim că avem neapărată nevoie, chiar dacă suntem în punctul în care n-avem boli asociate trebuie să ne gândim că trebuie să-i protejam pe cei de alături care poate sunt în vârstă sau au boli cronice.
Până acum, aproape 4 % din populaţia României a dezvoltat anticorpi la COVID-19, arată datele Institutului de Sănătate Publică.