Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primul post de radio la Chişinău, Radio Basarabia, a combătut propaganda rusă în anii 1939 - 1940

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chişinău, Radio Basarabia. El este precursorul Radio Chişinău, post relansat oficial în Republica Moldova, la 1 decembrie 2011, de către Societatea Română de Radiodifuziune. Radio Chisinau aduce pe piaţa media proiecte editoriale de calitate, la standardele Serviciului Public de Radio românesc, proiecte care răspund cerinţelor culturale şi de informare ale ascultătorilor din Republica Moldova.

Era extrem de important ca în spaţiul dintre Prut şi Nistru să existe radiofonie românească, care să promoveze valorile autentice comune europene şi să informeze corect şi echidistant publicul, aşa cum o face Radio Chişinău.

Lansat de Societatea de Radiodifuziune Română, în 1939, dotat cu cele mai moderne echipamente şi studiouri la acea vreme, Radio Basarabia a funcţionat doar 300 de zile. În iunie 1940, postul a fost preluat de puterea sovietică, iar în 1941 - odată cu retragerea Armatei Roşii din Basarabia, clădirea şi antena au fost minate şi aruncate în aer. 

Radio Chişinău poate fi recepţionat de aproximativ 70 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI