Primarul municipiului Iaşi, către premierul Chicu: Cum credeţi că vă privesc românii din Basarabia, când aţi jignit pe cei care au venit să-i ajute?
Vizualizari:

Primarul municipiului Iaşi, către premierul Chicu: Cum credeţi că vă privesc românii din Basarabia, când aţi jignit pe cei care au venit să-i ajute?

Prin declaraţiile de ieri făcute în adresa României şi europarlamentarului român Siegfried Mureşan, premierul Chicu a jignit România, cetăţenii români, limba română, istoria comună, dar şi milioane de basarabeni care deţin cetăţenia română. De această părere este primarul municipiului Iaşi Mihai Chirica, care spune însă, că aceste declaraţii l-a făcut să-i iubească şi mai mult pe fraţii din R. Moldova.

„Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că aţi ratat şansa de a rămâne, cât de puţin, în cartea de istorie a Moldovei. Dar nu suntem supăraţi, şi ştiţi de ce? Pentru că nu aveam şi nu am avut aşteptări de la domnia voastră. Cum poţi să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici? Dar bunul simţ, tradiţional, al tuturor românilor, oare unde este? Cum credeţi că vă privesc românii din Basarabia, când aţi jignit pe cei care au venit să-i ajute?” spune primarul municipiului Iaşi într-o reacţie pe Facebook.

Mihai Chirica declară că tot ce a făcut şi va mai face România pentru cetăţenii Basarabiei este pentru că această naţiune „este călcată în picioare de proprii ei conducători, este umilită şi sărăcită, vândută la străini şi, mai nou, jignită”.

„Aţi jignit România, românii, limba română, istoria noastră comună, moşii şi strămoşii noştri, pe propria dumneavoastră mamă şi pe copiii care-i aveţi. Aţi vorbit urât în limba română despre ţara care, cu acelaşi grai, a întins o mână de ajutor. Şi nu suntem o ţară bogată, dar din puţinul nostru am dăruit celor care au acelaşi sânge ca noi. Aţi jignit milioane de basarabeni care au şi cetăţenie română, au copii aici la şcoală, au afaceri prospere la noi şi se uită cu mândrie la istoria noastră comună”, mai scrie Mihai Chirica.

Totuşi, primarul Iaşiului spune că  ceea ce a spus premierul Chicu nu merită atenţie: „Dar imaginaţi-vă cum ar fi fost dacă germanii din estul zidului Berlinului îi apostrofau pe germanii din vest? Oare ce înţelegeţi de aici? Se pare că mai nimic”. 

Mai mult, Chirica spune că cei din România nu ar trebui să se supere, pentru că curând premierul Chicu „nu va mai fi nimic,  absolut nimic, ci doar o pată roşie pe o floare albă – Basarabia”.

„Închei aici şi vă fac o mărturisire: m-aţi făcut să-i iubesc şi mai mult pe fraţii mei din Moldova”, conchide primarul municipiului Iaşi.

 

Amintim că ieri, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a criticat Guvernul de la Chişinău pentru felul în care gestionează pandemia de COVID-19, dar şi pentru că a eşuat în implementarea reormelor. 

Drept răspuns, Ion Chicu a făcut o postare pe pagina sa de Facebook:Aceste declaraţii au stârnit un val de reacţii, inclusiv din partea  Ministerului Afacerilor Externe al României, care a precizat  declaraţiile lui Chicu sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora.


Citeşte şi:

Europarlamentar: După atacurile premierului Chicu la adresa României şi Uniunii Europene, răspunsul nostru trebuie să fie retragerea cetăţeniei române

 

Maia Sandu: Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură. Atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect faţă de România

 

Declaraţie PUN: Susţinerea publică şi politică a lui Ion Chicu reprezintă un act de ostilitate la adresa României

Similare
RECOMANDĂRI