Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primarii din R Moldova vor protesta în stradă după ce premierul Ion Chicu a anunţat că Guvernul nu renunţă la ideea de a plafona taxele locale

Primarii din Republica Moldova vor protesta în stradă după ce premierul Ion Chicu a anunţat că Guvernul nu renunţă la ideea de a plafona taxele locale. În opinia aleşilor locali, plafonarea taxelor încălcă grav angajamentele Republicii Moldova privind democraţia locală, descentralizarea şi consolidarea autorităţilor locale.

În opinia primarilor, proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 conţine norme juridice prin care se limitează colectarea de taxe şi impozite locale. Aleşii locali spun că acestea sunt principalele surse de formare a bugetelor locale şi aşa modeste pentru a putea gestiona eficient o localitate. 

VALENTINA CASIAN, primar, Străşeni: "Noi optat pentru descentralizare. Această plafonare reduce veniturile care pot fi colectate la nivel local. Este o decizie împotriva cetăţenilor şi a micului business, pe umerii căruia va cădea o nouă povară fiscal. Ea este şi împotriva municipiului Chişinău, împotriva municipiului Bălţi, din analiza noastră ei sunt cei mai perdanţi în această situaţie".

VALERIU RUSU, primar, sat Oxentea, Dubăsari: "Noi nu putem să-l punem pe un agent economic cu un magazin sau cu o altă mică afacere cu agentul economic care vinde gaz, benzina în teritorii. Fiind că este departe una de alta. Şi nu este corect ca aceeaşi taxă să fie luată de la cel cu un businees mic şi de la alec cu un businees mare".

Primarii din asociaţia CALM au anunţat că vor organiza mâine, 27 noiembrie, o acţiune de protest în faţa sediului Guvernului la care vor participa cel mult 50 de persoane, aşa cum prevede legea. Primarii protestatari se vor pleca într-un mars de protest de la Ministerul Finanţelor până la Guvern.

VIOREL FURDUI, director, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova: "Întrebarea noastră faţă de premier şi faţă de Ministerul Finanţelor este, de ce nu prezentaţi un studiu în care să arătaţi ce primării şi ce agenţi economici au avut de suferit în urma instituirii taxelor de către autorităţile locale sau chiar primăriile cum spuneţi dumneavoastră abuzează de drepturile lor".
 
În pofida mai multor critici, Ion Chicu a declarat că proiectul de lege prin care se plafonează unele taxe locale a fost inclus în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Este cea de-a patra încercare a autorităţilor centrale de a plafona taxele locale după ce, în 2014, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legislative prin care autorităţile de atunci încercau să implementeze un proiect similar.
Similare
RECOMANDĂRI