ACTUALITATE

Primăria Chişinău nu mai eliberează autorizaţii de construcţie în centrul istoric al oraşului, până în luna aprilie 2022

Primăria Chişinău nu mai eliberează autorizaţii de construcţie în centrul istoric al oraşului, până în luna aprilie 2022. Primarul a anunţat astăzi că se doreşte elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. Ion Ceban a impus acest moratoriu după de a fost pe un şantier şi a încercat să afle dacă sunt acte legale pentru un bloc ce urmează a fi construit pe ruinele unui monument istoric. Tot astăzi, deputaţii Partidului Acţiune şi Solidarite au înregistrat un proiect de lege pentru a opri construcţiile ilegale.

ION CEBAN, primar general Chişinău: „Pană pe 1 aprilie 2022 introducem moratoriu pe construcţiile în zona centrală a Chişinăului, asta înseamnă că nici o autorizaţie nouă nu va fi eliberată.  De ce? pentru că suntem în elaborarea planului urbanistic zonal şi pentru că avem oameni care nu sunt de bună credinţă şi intervin în zona centrală aşa cum le place lor”.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „În centrul istoric al Chişinăului, la intersecţia străzilor Dosoftei cu Lazo se pregăteşte construcţia unui bloc cu 13 etaje, deşi primăria a eliberat acte doar pentru ca faţada acestui monument istoric să fie reabilitată. Primarul Chişinăului spune că actele  eliberate vor fi suspendate până se clarifică situaţia. Dacă se va stabili însă că proiectul depăşeste cadrul legal atunci municipalitatea va sesiza procuratura”.

După vizita primarului pe şantier, porţile au fost inchise.

 „Adică o să rămână blocul asta cu arhitectură veche şi deasupra lui va fi construit alt bloc nou. -Dvoastră ce faceţi aici? Eu sunt cu reclama”.

Echipa TVR MOLDOVA a sunat la numărul de telefon scris pe panoul publicitar iar agentul ne-a confirmat că au început să fie vândute apartamentele. Blocul va avea 7 etaje şi nu 13 aşa cum a spus primarul.

AGENT DE VÂNZĂRI: „Darea în exploatare în 2 ani, şapte etaje”.

ION CEBAN, primar general Chişinău: „Am transmis ieri ministerului Culturii o scrisoare în care am rugat să fie revizuită toate deciziile ultimei componenţe a Consiliului Naţional a Monumentelor Istorice, marea majoritate dintre ele fiind dubioase”.

Construcţiile ilegale din oraş îi preocupă şi pe deputaţii PAS. Doi dintre ei au înregistrat un proiect de lege care va permite societăţii civile şi aleşilor locali să sesizeze instanţa pentru anumite abuzuri. Acum, deciziile Consiliului municipal pot fi contestate printr-o sesizare la Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat.

VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: „Aici avem construcţie în mijlocul drumului, aici avem construcţie pe altă construcţie.  Azi dimineaţă l-am vazut pe showmanul Ion Ceban pe un şantier, făcea live şi povestea că va cere autorităţilor centrale să ia măsuri.  Domnu primar da pană acum unde ai fost? Marele erou care umbla cu gardurile în spate, care promitea că personal va urca la volanul buldozerului să demoleze construcţiile ilegale, iată că astăzi eliberează acte permisive pentru construcţii ilegale într-o veselie. În loc să întreprindă paşi concreţi, în combaterea acestor ilegalităţi, el s-a apucat să facă live-uri”.

Deputaţii PAS propun şi înăsprirea pedepselor pentru ocuparea ilegală a terenului public dar şi pentru eliberarea de autorizaţii ilegale.

VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: „Construcţiile ilegale nu trebuie să se finalizeze cu amendă, construcţiile ilegale trebuie să se finalizeze cu dosar penal şi obligatoriu demolare”.

Statistica arată că în 2021, numărul autorizaţiilor de construcţie a crescut cu 60 la sută faţă de anul trecut.