Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primăria Chişinău cere mai multe doze de vaccin pentru instituţiile medicale din municipiu

Primăria Chişinăului cere Ministerului Sănătăţii să ofere mai multe doze de vaccin anti-covid instituţiilor medicale din municipiu. Reprezentanţii administraţiei locale spun că la Centrul Municipal de Vaccinare, deschis acum câteva zile, aşteaptă să fie imunizaţi peste 4 mii de profesori din grupurile de risc. Însă până acum au fost distribuite doar o mie din cele 4 500 de doze prevăzute pentru cea de-a doua etapă de imunizare în municipiul Chişinău.

Şeful Direcţiei Sănătate a primăriei Chişinău spune că dozele de vaccinuri se epuizează rapid, iar în aceste condiţii procesul de imunizare decurge foarte lent. Primaria solicită Ministerului Sănătăţii să grăbească distribuirea vaccinurilor în instituţiile medicale din municipiu.

TATIANA BUCEARSCHI, şef Direcţia Sănătate, primăria Chişinău: „Toate dozele predestinate lucrătorilor din sistemul spitalicesc sunt utilizate. Din instituţiile primare au fost epuizate 80 de procente, au fost vaccinaţi din lucrătorii medicali din instituţiile medicale şi private.”

Până acum, în Chişinău, rămân nevaccinaţi 20 la sută dintre lucrătorii medicali, care au refuzat să fie imunizaţi în prima etapă. Pentru cea de-a doua etapă, pentru profesorii din grupurile de risc sunt prevăzute 4500 de doze din cel de-al doilea lot de 50 400 de mii de vaccinuri oferite de România. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a conservat 36 de mii dintre acestea pentru administrarea celei de-a doua doze, iar restul au fost distribuite în spitalele din toate municipiile şi raioanele Republicii Moldova.

BORIS GÂLCA, şef adjunct, Direcţia Sănătate Publică: „Fără a discrimina alte localităţi şi populaţia, prioritate în vaccinare trebuie acordată celor regiuni zone cu cea mai înaltă incidenţă, asta e practica internaţională. Înţelegem că suntem dependenţi de livrarea graduală.”

Centrul municipal de vaccinare a primit o mie doze din cele 4500 prevăzute pentru instituţiile medicale din Chişinău. Până astăzi, aici au fost vaccinaţi peste 600 de profesori incluşi în listele întocmite de funcţionarii de la direcţia educaţie a Primăriei. Administraţia Centrului municipal de vaccinare susţine însă că ar putea imuniza zilnic până la 1200 de persoane.

ION PÎRŢAC, director, Centrul Municipal de Vaccinare: „Ce avem în listă pentru azi sută la sută, pentru ziua de mâine cred că ne încadrăm, pe ziua următoare nu ştiu, tot depinde CNSP cum o să ne repartizeze vaccinul aşa şi o să facem.”

Acum, aşteaptă să fie vaccinaţi peste patru mii de profesori care au boli cronice sau care au trecut de vârsta de 60 de ani.  

Autorităţile municipale speră că stocurile de vaccinuri vor fi suplimentate în următoarea perioadă. Şeful ajunct al direcţiei sănătate spune că accelerarea procesului de imunizare va depinde de loturile de vaccinuri promise Republicii Moldova de România, China, Rusia şi de cele ce urmează să fie aduse prin intermediul platformei Covax.

BORIS GÂLCĂ, şef adjunct, Direcţia Sănătate, primăria Chişinău: „Toate aceste luate împreună facilitare de către guvern alături de procurarea unui lot mare de vaccinuri ar facilita ca vaccinare să producă mult mai rapid.”

Responsabilii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică ne-a comunicat că mâine, într-o conferinţă de presă, vor oferi noi detalii privind distribuirea vaccinurilor şi felul în care decurge procesul de imunizare. Până acum, în Republica Moldova au fost vaccinate peste 47 500 de persoane.  Între timp, autorităţile municipale au anunţat că săptămâna trecută, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit. A scăzut uşor numărul de infectări, însă rămâne ridicat cel al deceselor. Potrivit ANSP, în spitalele din Chişinău sunt acum 400 de locuri libere pentru bolnavii de covid.
Similare
RECOMANDĂRI