Preţurile de până la monopolizarea pieţei de nuci au revenit. Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută implicarea Parlamentului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preţurile de până la monopolizarea pieţei de nuci au revenit. Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută implicarea Parlamentului

Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută implicarea Parlamentului în rezolvarea problemelor de pe piaţa nucului, care a fost monopolizată în ultimii ani. Agenţii economici anunţă că achiziţiile se fac deja la preţurile de până la monopolizarea pieţei.

Declaraţia Asociaţiei vine după ce preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, Igor Munteanu, le-a dat la dispoziţie 48 de ore exportatorilor de miez de nucă pentru a reveni la un preţ echitabil pentru produsul cumpărat de la ţărani şi alte persoane fizice.

„Informăm societatea, că încă până la conferinţa de presă a dlui Munteanu, membrii Asociaţiei, printre care nu se regăsesc monopoliştii de odinioară, au început achiziţiile de nuci în acest an cu preţurile caracteristice pieţei de până la monopolizarea ei”, se arată într-o declaraţie a Asociaţiei Exportatorilor de Nuci.

Totodată, asociaţia îşi anunţă susţinerea pentru eforturile guvernării de a aduce ramura în albia legala.

Amintim că preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu, a declarat că criza pe piaţa miezului de nucă a început încă în decembrie 2016, atunci când anumite companii privilegiate de fostul Guvern au revendicat o parte mai mare din piaţă.

Totodată, au apărut aşa-numiţi ”facilitatori”, din rândul companiilor afiliate fostei guvernări, care ajutau firmele blocate să-şi exporte marfa, contra cost desigur. Una dintre aceste firme, care ar fi apropiată fostului premier Pavel Filip, şi-ar fi triplat exporturile într-un singur an, a spus Igor Munteanu.

Anul trecut în presă au apărut informaţii că oamenii care în 2017 îşi vindeau miezul de nucă la preţuri de 100-120 de lei pentru un kilogram, în 2018 au fost nevoiţi să-şi vândă marfa colectorilor contra 40-50 de lei kilogramul.

Similare
RECOMANDĂRI