Preţul gazelor ruseşti plătit de ţările din Europa este de trei ori mai mic decât cel plătit de Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preţul gazelor ruseşti plătit de ţările din Europa este de trei ori mai mic decât cel plătit de Republica Moldova

Preţul spot la gazele naturale pe piaţa europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi. În acelaşi timp Republica Moldova achită un preţ de aproape trei ori mai mare pentru gazele livrate de Gazprom.

Astfel pe 21 mai, preţul spot al gazelor la bursa Dutch TTF Gas Futures din Olanda (contract de livrare pentru a doua zi) a scăzut cu 19% - de la 45 la 34 dolari la mie de metri cubi, scrie Mold-Street.md

Potrivit agenţiei Interefax, în Rusia există doar o regiune unde preţul este comparabil - principala provincie producătoare de gaz Yamalo-Nenets, unde preţul reglementat pentru industrie este de 36,8 dolari pentru o mie de metri cubi. Acesta este de fapt preţul de la sondă, scrie Interfax.

Pe 22 mai, la Baumgarten, Austria, cel mai apropiat de Rusia, hub de gaze, preţul gazelor a scăzut cu 10 dolari, la 53 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Conform estimărilor Interfax, nivelul care asigură rentabilitatea vânzărilor de gaze către Europa pentru Gazprom este de 100 dolari pentru o mie de metri cubi: 13 dolari - costuri de producţie, 14 dolari - taxa de extracţie a mineralelor, 27 dolari - transport în Rusia, cel puţin 20 dolari - transport către pieţele ţintă europene - total peste 70 dolari, plus 30% taxa vamală la export.

Experţii spun însă ca o astfel de situaţie nu poate dura mult, iar aceste preţuri mici, se datorează „unor nuanţe tehnice temporare, de exemplu, vânzării gazelor de către comercianţi din cauza incapacităţii de a găsi (sau de a plăti un preţ prea mare pentru stocare)”.

De asemenea, agenţia constată că, pe fondul scăderii cererii globale din cauza coronavirusului, pe piaţa europeană se atestă un exces de gaz natural lichefiat (GNL).

Datele Gazprom arată că în martie 2020, preţul de export al gazelor a fost de 125 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce la bursa TTF din Olanda preţul spot (pentru a doua zi) a fost de 98 de dolari.

Ce preţ achită Republica  Moldova

În acelaşi timp în primul trimestru al anului 2020, Republica Moldova a cumpărat gaze de la Gazprom la un preţ mediu de 180,26 dolari pentru o mie de metri cubi. 

În prezent preţul este de circa 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică de trei ori şi ceva mai scump decât la bursele regionale. 

Anterior administraţia Moldovagaz a anunţat anterior că ia în calcul probabilitatea ca preţurile la bursă să scadă semnificativ, "de aceea a semnat prelungirea contactului de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de un an".

Totodată Vadim Ceban, Preşedintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, a declarat într-un interviu pentru Mold-Street, că întreprinderea nu poate miza exclusiv pe volumele de gaze care se vând la moment pe piaţa spot şi care nu acoperă consumul anual sau trimestrial al Republicii Moldova.

"Actualmente Moldovagaz este în proces de evaluare a riscurilor şi pe lângă sursa stabilă de furnizare gaze, asigurată prin contractul cu Gazprom pe un termen de 1 an, examinează logistica de procurare a gazelor naturale şi la preţuri bursiere, în cazul în care acestea vor fi mai avantajoase", declara Vadim Ceban.

Tendinţa generală de scădere a preţurilor mondiale la gaze este o consecinţăa scăderii cererii şi a excesului de ofertă de GNL.La începutul anului 2020 în Europa - o piaţă cheie pentru Gazprom - situaţia a fost agravată de o iarnă anormal de caldă şi de un exces de rezerve acumulate în aşteptarea unui război pe gaz între Rusia şi Ucraina.

La începutul anului 2020 în Europa - o piaţă cheie pentru Gazprom - situaţia a fost agravată de o iarnă anormal de caldă şi de un exces de rezerve acumulate în aşteptarea unui război pe gaz între Rusia şi Ucraina.

Similare
RECOMANDĂRI