ACTUALITATE

Preţul gazelor nu se schimbă: ANRE nu a primit de la MoldovaGaz nicio solicitare de reducere a preţului

Reducerea tarifului la gazele naturale, pentru consumatorul final din Republica Moldova, nu se va produce anul acesta. Agenţia pentru Reglementare în Energetică nu a primit nicio solicitare din partea furnizorului MoldovaGaz de a modica tariful actual.

Preţul de import al gazului este de 172 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 50 de dolari mai puţin. Această reducere nu se va simţi şi în buzunarul cetăţenilor.

GALINA SANDUŢA, purtător de cuvânt ANRE: „La moment SA MoldovaGaz nu făcut nicio solicitare de reviziurire a preţurilor şi a tarifelor la gazele naturale, de aceea nu putem spune care va fi procedura de mai departe, doar că vreau să menţionez că, din momentul depunerii aceste solicitări, ANRE va publica solicitare pe site ca să fie o informaţie publică şi respectiv timp de 180 de zile."

Contactat de TVR Moldova, serviciul de presă al MoldovaGaz a anunţat că o cerere către ANRE nu poate fi trimisă în viitorul apropiat, deoarece nu a fost revizuită formula de calcul a preţului final. Cel mai probabil, o modificare a tarifelor va fi posibilă doar anul viitor.

Vicepremierul rus Dimitrie Kozac a declarat recent că Rusia ar putea să includă în preţul la gaze şi un comision care să acopere, treptat, datoria către Gazprom. Ministerul Economiei şi Infrastructurii confirmă această variantă.

ANATOL USATÎI, ministrul Economiei şi Infrastructurii: „Domnul Kozac a declarat că acea datorie istorică ar urma să fie inclusă în tarif?  "Poate să fie şi acest lucru făcut, deoarece sunt alte opţiuni. Noi avem mai mult de 800 de milioane datorie, clar că asta este o îngrijorare pentru furnizorul de gaze naturale. Noi trebuie să găsim această posibilitate."

Mai mult de 90% din datoria pe care o are MoldovaGaz către Gazprom este a regiunii transnistrene. De 12 ani nu s-a plătit nicio factură.
 
ION MUNTEANU, expert IDIS Viitorul: „Vorbim despre nişte datorii istorice care s-au acumulat în anumite condiţii şi lucru acesta nu a fost atât de bine clarificat pentru mediu de experţi. În linii generale este clar şi faptul că aceste datorii s-au acumulat mai mult conştient si putem spune, bine intenţionat, şi a fost admisă acumularea acestei datorii atâta timp cât Gazprom este acţionar majoritar la Moldova Gaz. Respectiv primul moment care trebuie clarificat este recunoaşterea oficială a datoriilor, cărei entităţi aparţin aceste datorii, în primul rând să recunoaştem clar care este cota datoriilor care aparţine părţii transistrene şi aici datoriile ar trebui puse pe Tiraspol Trans Gaz şi care este cota R. Moldova."

Tariful la gaz pentru consumatorii din Republica Moldova este acum de 4 lei şi 70 de bani, pentru un metru cub, pentru un consum de până la 30 de metri cubi. Peste acest consum, preţul este de 4 lei şi 89 de bani.