Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Maia Sandu, foc şi pară la prima şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate

Preşedintele Maia Sandu a fost foc şi pară la prima şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate. Şeful statului i-a certat pe şefii tuturor instituţiilor implicate in lupta anticoruptie pentru că ar da dovadă de inactivitate. Maia Sandu le-a spus că nu va tolera un astfel de comportament şi i-a îndemnat să se apuce imediat de muncă. Ba chiar le-a dat şi un ultimatum, şi i-a sfătuit să plece benevol din funcţii dacă nu vor să pună umărul la dezvoltarea statului.

La primă şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate au fost invitaţi toţi şefii organelor de drept. Fără prea multe ocolişuri, Maia Sandu le-a criticat activitatea şi le-a spus că nu dau nici un rezultat în lupta anticorupţie.

„Nu se vede nici un efort, cât de plăpând sau mic, al instituţiilor noastre care să demonstreze că încep să se apuce de lucru. Nici unul. Eu nu exagerez.  Avem faima de cea mai coruptă ţară din regiune. Nicăieri în lume nu s-a furat printr-o singură schemă de corupţie 12% din PIB. Mă refer aici la Furtul Miliardului”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele a spus că instituţiile statului nu fac nimic pentru a face ordine. Maia Sandu nu s-a abţinut şi s-a adresat direct unor şefi.

„CNA nici nu ştie ce se întâmplă cu cazurile de achiziţii frauduloase. Domnule director, mă întreb care cazuri sunt mai importante dacă despre asta nici nu ştiţi la ce etapă sunt. Se creează impresia că unii conducători de instituţii acoperă aceste scheme sau nu se interesează deloc. Sau un alt exemplu, se discută de atâta timp, mafia drogurilor – implicarea unor poliţişti şi procurori. Nimic. Zero rezultate”, a spus Maia Sandu.

Tocmai din acest motiv şi investitorii se feresc să calce pragul Republicii Moldova, spune Maia Sandu.

„Cum după 6 ani de la furtul bancar nimeni nu este pedepsit, nici un ban nu e recuperat. Oamenii pur şi simplu nu pot să înţelagă cum asta este posibil”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele mai spune că nu vrea să audă scuze de la cei responsabili. Ea susţine că organele de drept au destule pârghii pentru a interveni în dosarele de corupţie, trebuie doar să le aplice. Tot azi, Maia Sandu a promis, încăodată public, că ea va fi cea care va curăţa Republica Moldova de corupţi.

„Asta le-am promis eu oamenilor şi mort-copt asta vom face. Eu pentru asta am primit încrederea oamenilor, dvs pentru asta sunteţi salarizaţi. Ori începeţi să faceţi lucru aşa cum scrie legea, să lucraţi în echipă ori să lasaţi locul pentru alţii care vor să o facă mai bine”, a spus Maia Sandu/

Şi pentru a nu părea prea dură după ce a dat un ultimatum, şeful statului a venit cu unele clarificări.

„Acesta nu este presiune pe justiţiei, aceasta e pe lipsa justiţiei. Asta trebuie să vă pună pe gânduri şi să lucraţi în echipă, ca un stat. În primul rând, să începeţi cu curăţarea instituţiilor şi în al doilea rând să colaboraţi între instituţii”, a spus Maia Sandu.

Iar pe final, preşedintele a enumerat şi priorităţile Consiliului Suprem de Securitate. Este vorba despre investigarea dosarelor de rezonanţă precum Furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Chişinău, dosarul companiilor de asigurări, dar şi a Laundromatului Rusesc, precum şi schemele de delapidare a patrimoniului din Ucraina, contrabranda la frontieră, finanţarea ilegală a partidelor politice şi campaniilor electorale, şi răspunsul la pandemia Covid-19.
 
Similare
RECOMANDĂRI