ACTUALITATE

Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, contestă votul diasporei în instanţa de judecată. Anunţul lui Dodon a trezit un val de indignare în rândul basarabenilor

Preşedintele în exerciţiu Igor Dodon contestă votul diasporei în instanţa de judecată. Dodon insistă că ar avea probe ce ar demonstra fraudarea votului în ţările europene, nu şi în Rusia. Aceste declaraţii au supărat mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi peste hotare.

IGOR DODON, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova: "Au fost depuse mai multe contestaţii şi e logic să depui aceste contestări. Aţi văzut fraudarea în ţările UE, aţi văzut transportarea alegătorilor. Deci e clar că aceste întrebări sunt, dar vom merge conform procedurii legale". 

Anunţul lui Igor Dodon a trezit un val de indignare în rândul diasporei. 

TATIANA ZEMBA, Nisa, Franţa: "Preşedinte, Dodon! Nu vei demonstra nimic pentru că în diasporă votul nu se vinde, în diasporă nu se aduce lumea forţat. Lumea vine benevol". 

VIORICA ŢÂMBALARI, Villeneuve-Saint-Georges, Franţa: "Noi am votat pe 15 şi 1 noiembrie ca tu să pleci. Noi ne-am făcut alegerea şi nu mai contesta voturile sincere, din suflet. Voturile diasporei nu se vând". 

VIOREL BURUIANĂ, Frankfurt, Germania: "El trăieşte într-o lume paralelă şi cred că el trebuie să înţeleagă că diaspora îşi doreşte schimbarea!. 

Igor Dodon susţine că în Italia unii cetăţeni ar fi votat în baza paşaportului anulat, fapt interzis prin lege. 

IGOR DODON, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova: "Avem în Italia câteva cazuri când s-a votat cu paşaport anulat. Ce înseamnă paşaport anulat? Paşaport străin tăiat şi lui i s-a permis să voteze. Acest lucru e fixat, documentat. De aceea şi am mers la CEC, la CCM vom merge, în instanţele de judecată, ca să demonstrăm că s-au fraudat alegerile şi destul de masiv". 

Potrivit legii, votul peste hotare este permis şi în baza paşaportului expirat şi nu anulat. 

VALERIU PAŞA, expert, comunitatea WachDog: "În primul rând trebuie să fie explicat foarte clar: aceşti cetăţeni au paşaportul anulat pentru că nu mai sunt cetăţeni a Republicii Moldova sau din alt considerent?! În momentul în care ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, conform spiritului legi nu ar fi o problemă. Dacă ei au votat, asta e problema organelor electorale, în special a CEC, care nu a instruit membrii comisiilor de vot, astfel încât să prevină astfel de cazuri. Aici chiar nu este o problemă a cetăţenilor". 

Dacă aceste cazuri vor fi demonstrate, Valeriu Paşa este convins că anularea celor câteva voturi nu vor influenţa rezultatul final al alegerilor, deoarece diferenţa între Igor Dodon şi Maia Sandu depăşeşte 250 de mii de voturi.