Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Igor Dodon se poate alege cu o nouă atribuţie - de a numi în funcţie magistraţii de la CSJ

Preşedintele Igor Dodon se poate alege cu o nouă atribuţie. Cea de a numi în funcţie magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie. Propunerea de modificare a Constituţiei a fost aprobată astăzi la şedinţa Guvernului. În acest mod, autorul proiectului, care este ministrul justiţiei, vrea să elimine implicarea politicului la numirea în funcţie a judecătorilor de la CSM.

Ministrul Justiţiei spune că noul mecanism este deja aplicat în Republica Moldova. Tot de preşedintele ţării sunt numiţi şi magistraţii de la curţile de apel şi judecătorii. Cei drept, aceştia vor ajunge în fotoliile de judecători după ce candidaturile lor vor trece prin filtrul Consiliului Superior al Magistraturii. De acolo, lista va fi expediată preşedintelui Igor Dodon.

De asemenea, proiectul propune completarea Constituţiei Republicii Moldova cu prevederea referitoare la dreptul Preşedintelui Republicii Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM. Totodată, proiectul prevede şi excluderea termenul de probă de 5 ani a judecătorilor. Aceştia, din start, vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. Prin modificările respective, ministrul justiţiei speră că va fi consolidată independenţa sistemului judecătoresc. 
Similare
RECOMANDĂRI