ACTUALITATE

Preşedintele Delegaţiei PE pentru Republica Moldova: Lucrurile sunt departe de a fi perfecte

post-img

Rezultatul alegerilor parlamentare va fi hotărâtor pentru viitorul Republicii Moldova şi va influenţa natura şi intensitatea relaţiilor acestei ţări cu Uniunea Europeană a declarat Europei Libere eurodeputatul PSD, Andi Cristea, Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova între-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Eurodeputatul precizează că pe parcursul procesului electoral, Uniunea Europeană a lansat diverse semnale privind importanţa unor alegeri libere şi corecte, în conformitate cu standardele democratice.

Andi Cristea spune că întotdeauna alegerile din Republica Moldova au fost foarte fierbinţi. "Miza este ridicată, aşa cum ştim, societatea este profund divizată şi, dacă ne uităm în istoria recentă, în Republica Moldova stabilitatea este mai degrabă excepţia, iar instabilitatea de prea multe ori a fost regula.

Acum, vorbind despre alegeri, cred că cel mai optimist scenariu ar fi ca Republica Moldova să rămână stabilă pe o orbită pro-europeană. Cel mai pesimist scenariu ar fi, din punctul meu de vedere ca om politic, ca PSRM să aibă majoritatea constituţională în Parlament, pentru că în acel moment ar putea să provoace o serie de procese de impact pentru toată regiunea şi pot să amintesc aici federalizarea, un precedent care, dacă s-ar întâmpla, Doamne fereşte, ar fi foarte periculos pentru Ucraina şi pentru toată regiunea extinsă a Mării Negre.”

România deţine preşedinţia Uniunii Europene până la mijlocul acestui an în acest context eurodeputatul PSD a declarat pentru REL că „România ar trebui să facă ceea ce a făcut dintotdeauna: să fie aproape de Republica Moldova şi să sprijine procesele de apropiere de Europa, de Uniunea Europeană. "Mingea nu e în terenul nostru, e în terenul de la Chişinău şi-mi doresc să existe acolo expertiza şi viziunea ca lucrurile să nu derapeze şi lucrurile să avanseze în direcţia cea bună.”
 

Andi Cristea spune că lucrurile sunt departe de a fi perfecte. "Cetăţenii sunt cei mai importanţi, bunăstarea lor trebuie să primeze şi vă spun că Uniunea Europeană este singura reţetă sigură de prosperitate în istoria Europei extinse. Dacă Uniunea Europeană nu e acolo, prosperitate e cam greu să fie. Deci, Republica Moldova este neutră, nu? Nu e sub umbrela de securitate a NATO, aşa cum e România, pe cale de consecinţă are nevoie cel puţin de stabilitatea dată de predictibilitatea drumului european.

O spun foarte clar: din punctul meu de vedere, sunt momente de cumpănă în istoria naţională. Mă refer la aceste alegeri, pentru că istoria Republicii Moldova ne arată o politică ciclică. Acum la alegerile astea fie se încheie un ciclu şi ne pregătim de cel puţin două mandate pro-ruse şi istoria ne arată faptul că nu se pleacă mai devreme de la putere, vedeţi comuniştii, începutul anilor 2000, de exemplu. Fie există curajul de a pune egoul şi antipatia deoparte şi de a negocia şi sperăm să existe această înţelepciune pentru a avea un Guvern, care să guverneze cu faţa spre Europa şi să aibă sprijinul în Parlament, dar rămâne să vedem votul popular şi noi sperăm la ce e mai bun.”

Interviul integral îl găsiţi aici.