Preşedintele Consiliului European propune consolidarea relaţiilor cu R. Moldova: „Avem nevoie de rezultate tangibile”
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Preşedintele Consiliului European propune consolidarea relaţiilor cu R. Moldova: „Avem nevoie de rezultate tangibile”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, propune consolidarea relaţiilor cu R. Moldova. Într-un interviu acordat Institutului francez Grupul de Studii Geopolitice, acesta a declarat că ţările din Parteneriatul Estic trebuie să experimenteze dezvoltarea economică, prosperitatea, stabilitatea şi să împartă valori similare UE, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, preşedintele Consiliului European susţine că este necesară o nouă strategie pentru consolidarea relaţiilor UE cu ţările din Parteneriatului Estic, inclusiv cu R. Moldova, pentru a nu organiza „un summit o dată la doi ani pentru a face declaraţii care nu se transpun în rezultate concrete şi tangibile pentru oameni”.

„Este clar că mulţi dintre noi credem că trebuie să avem o strategie cu privire la Rusia care nu este doar o reacţie imediată la presiune şi încercări de destabilizare. De asemenea, trebuie să gândim mai proactiv, ceea ce înseamnă că trebuie să ne gândim la ce putem face pentru a ne apăra interesele. Există două elemente cheie în acest sens. Pe de o parte, există Parteneriatul Estic: aceştia sunt vecinii noştri şi este în interesul nostru ca aceste ţări să experimenteze dezvoltarea economică, prosperitatea, stabilitatea şi să împartă valori cât mai similare cu noi. Pe de altă parte, avem Balcanii de Vest. Nu putem păstra aceste două subiecte în „frigiderul european” de la Bruxelles şi să organizăm un summit la fiecare doi ani pentru a face declaraţii care nu se transpun în rezultate concrete şi tangibile pentru oameni. Acesta este motivul pentru care am devenit mai activ în contextul Parteneriatului Estic, pentru interacţiuni cu Georgia şi R. Moldova, în timpul conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabakh”, a declarat Charles Michel.

„Avem nevoie de rezultate tangibile, iar acţiunile noastre trebuie să fie vizibile şi perceptibile”, menţionează preşedintele Consiliului European.

„Am susţinut o poziţie comună clară şi puternică asupra Belarusului. Cât priveşte problema Balcanilor de Vest, am fost acum două zile la Forumul de la Bled – care a fost foarte informal, dar foarte util – în pregătirea summitului care va avea loc în octombrie şi care vine după o întâlnire virtuală. Avem nevoie de rezultate tangibile, iar acţiunile noastre trebuie să fie vizibile şi perceptibile. Trebuie să încurajăm cooperarea economică şi investiţiile în aceste ţări şi să ne promovăm standardele”, a precizat Charles Michel.

Parteneriatul Estic este un acord de asociere care a fost lansat în 2009 cu scopul de a consolida şi aprofunda relaţiile politice şi economice dintre UE, statele sale membre şi şase ţări partenere din Europa de Est şi Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina. Parteneriatul s-a dezvoltat în funcţie de interesele, ambiţiile şi progresele fiecărui partener, permiţând diferenţierea într-un mod flexibil şi incluziv, abordarea provocărilor comune şi globale şi promovarea integrării regionale în comun.

Similare
RECOMANDĂRI