Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele CEC spune care sunt statele care nu au dat accept pentru deschiderea de secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

CEC a făcut o analiză preventivă a statelor şi locaţiilor unde se pot deschide secţii de votare în străinătate, aceste state având nevoie de un timp suficient pentru a decide şi a da acceptul în particular.

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, Dorin Cimil, preşedintele CEC a menţionat care sunt statele care nu au dat acceptul pentru deschiderea secţiilor de vot.

„În general deja există pentru unele state. Pentru alte state, nici accept de principiu nu există. Pentru cele unde există acceptul general, testăm şi acceptul particular, de asta a fost elaborată lista de tatonare pentru a primi acceptul statelor gazdă”, a spus Dorin Cimil.

Acesta a menţionat că, până în prezent, accept nu au dat Germania, Belgia, SUA – care a solicitat cerere cu 35 de zile înainte de votare, ceea ce era imposibil de realizat.

„Există riscul ca nu numai în aceste state să nu putem deschide secţii de vot, dar şi în alte state unde există probleme mari cauzate de COVID-19. Varianta ideală ar fi să găsim spaţii în incinta ambasadelor, a consulatelor, dar aceste spaţii sunt mici într-o parte din aceste ambasade şi consulate”, a spus Dorin Cimil.

Preşedintele CEC a precizat că în Rusia au fost propuse spre testare 38 de secţii, acestea nefiind deja deschise, aşa cum se vehiculează în opinia publică.

Expertul WatchDog.md Valeriu Paşa a precizat că CEC a fost atrasă în jocul murdar al politicienilor.

„Sper că, într-adevăr, nu vor prevala emoţiile şi nervii şi CEC va anula circulara prin care este plafonat cuantumul de donaţii din partea persoanelor fizice”, a spus Valeriu Paşa, care a mai menţionat că ar trebui să nu se ajungă la procese judiciare pe acest subiect.

Valeriu Paşa a mai spus că, în Rusia, doar în Moscova şi suburbii sunt propuse 18secţii de votare.

„În Paris şi în Londra s-a votat mai mult decât în toată Rusia. CEC ar trebui să vină cu propuneri mai apropiate de realitatea electorală. Deschiderea de 18 secţii de votare acolo unde nici două nu s-au umplut lasă loc de interpretare”, a declarat Valeriu Paşa.

Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, a menţionat că circulara CEC prin care partidele politice nu pot finanţa concurenţii electorali pentru alegerile prezidenţiale este complet ilegală şi nu are efect juridic.

„Contestarea acesteia la Curtea de Apel este inutilă. Curtea de Apel nu va examina alte acte decât cele administrative. Acesta nu este un act administrativ”, a declarat Alexandru Tănase.
Similare
RECOMANDĂRI