Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele ar putea obţine dreptul de a numi procurorul general interimar

Preşedintele Republicii Moldova ar putea numi un procuror general interimar la procuratura generală, pe perioada desfăşurării concursului. Un proiect de lege în acest sens se află pe masa deputaţilor. În timp ce guvernarea PSRM-ACUM spune că este exclusă astfel posibilitatea ca interimatul funcţiei să fie preluat de o persoană dubioasă, opoziţia parlamentară acuză puterea de partajarea politică a funcţiei de şef al procuraturii generale.

Potrivit proiectului de lege, în cazul în care este vacantă funcţia de procuror general, preşedintele Republicii Moldova obţine dreptul de a numi un procuror interimar până la organizarea concursului şi numirea prin decret prezidenţial.

În prezent, legea cu privire la procuratură prevede modul de asigurare a interimatului funcţiei de procuror general doar în cazurile de absenţă a acestuia sau imposibilitatea de exercitare a funcţiilor sale, nu şi în cazul demisiei.

Faptul că preşedintele Dodon obţine dreptul de a numi procurorul general interimar reprezintă o împărţeală a funcţiilor în stat pe criterii politice, spune opoziţia.

Ieri procurorul general, Eduard Harunjen şi-a dat demisia invocând motive de sănătate. În baza cererii de demisie, preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de eliberarea a acestuia din funcţie.
Similare
RECOMANDĂRI