Premierul Viorica Dăncilă a discutat la Bruxelles cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul Viorica Dăncilă a discutat la Bruxelles cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, în această dimineaţă la Bruxelles, cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre desemnarea noului comisar european din partea României. Guvernul a trimis la Bruxelles două variante, Rovana Plumb şi Dan Nica. Ambii sunt europarlamentari şi vechi membri ai PSD.

Viorica Dăncilă şi Ursula von der Leyen au discutat şi despre portofoliul pe care România ar urma să-l deţină în cadrul Comisiei Europene. Şefa executivului de la Bucureşti a precizat în mai multe rânduri că ţara noastră îşi doreşte un portofoliu consistent.

Cei doi oficiali au mai discutat despre priorităţile noii Comisii Europene, iar Ursula von der Leyen a mulţumit pentru felul în care România a gestionat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al guvernului, cei doi oficiali au avut o discuţie amplă cu privire la priorităţile viitoarei Comisii Europene şi implementarea Agendei Strategice a UE (2019-2024). În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat obiectivele României pentru perioada suprapusă mandatului noii Comisii Europene, în domenii legate de asigurarea securităţii energetice, sectorul digital, schimbările climatice, rolul UE în plan global.

Cei doi înalţi oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare.

Pe 29 iulie, şefa Executivului de la Bucureşti a avut o convorbire telefonică cu Ursula von der Leyen, ocazie cu care şi-a exprimat interesul pentru un portofoliu consistent în cadrul Colegiului Comisarilor, care să reflecte expertiza României.

Săptămâna trecută, aflată într-o vizită politică la Iaşi, Viorica Dăncilă a explicat de ce i-a propus pentru funcţia de comisar european pe Rovana Plumb şi pe Dan Nica.

"Cred că trebuie să vedem dacă comisarii sunt buni sau nu atunci când vor trece de examenul comisiei de specialitate, care va fi abordarea la nivel european legat de aceste două nominalizări. Dacă aceste două nominalizări nu vor fi bune, vom veni cu altele, ne vor spune 'domnule, pentru un anumit portofoliu trebuie să veniţi cu cineva specialist pe portofoliul respectiv'. (...) La ora actuală, doamna Rovana Plumb este vicepreşedintele grupului S&D din Parlamentul European, domnul Dan Nica este şeful delegaţiei române a europarlamentarilor PSD în Parlamentul European. Sunt oameni care au avut mai multe mandate de deputaţi europeni, cunosc foarte bine instituţiile europene, ştiu modul în care funcţionează şi ştiu ce înseamnă activitatea de comisar european", a afirmat premierul.

Similare
RECOMANDĂRI