Premierul Ion Chicu participă, la Londra, la  Forumul Investiţional BERD dedicat statelor Parteneriatului Estic
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Premierul Ion Chicu participă, la Londra, la Forumul Investiţional BERD dedicat statelor Parteneriatului Estic

Premierul Ion Chicu participă la Forumul Investiţional BERD, dedicat statelor Parteneriatului Estic, organizat în premieră, la Londra, de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu prilejul aniversării a 10 ani a iniţiativei PaE.

Evenimentul reuneşte şefi de state şi guverne din Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Ukraina, Belarus şi Moldova, reprezentanţi de nivel înalt ai UE şi BEI, precum şi investitori internaţionali, pentru a identifica noi oportunităţi de investiţie în proiecte naţionale majore, a creşte interesul investitorilor faţă de ţările din regiune, dar şi de a impulsiona cooperarea comercială între statele membre.

În luarea sa de cuvânt, prim-ministrul Ion Chicu a vorbit despre viziunea de dezvoltare a economiei naţionale şi a menţionat progresele înregistrate de Guvern pentru stimularea creşterii investiţiilor în sectoarele cheie şi dezvoltarea economică durabilă a ţării.

„Este foarte important să ne concentrăm nu numai pe produse tradiţionale, dar să trecem la  cele cu valoare adăugată înaltă, care folosesc materii prime locale pentru prelucrare şi să asigurăm exportul acestora la un nivel tehnologic avansat. Vrem să promovăm şi viziunea noastră clară asupra unei agriculturi performante. Trebuie să fii cel mai bun, în ceea ce eşti deja bun”, a declarat Ion Chicu. Spre exemplu, sectorul automotive s-a dovedit a fi o istorie de succes în Republica Moldova. Volumul exporturilor şi numărul de joburi create se dublează în fiecare an, ajungând la 15 mii de angajaţi în acest sector, în anul 2018.

Prim-ministrul a apreciat rolul important al BERD în susţinerea dezvoltării economice a ţării, atât prin proiecte de finanţare şi de consultanţă menite să atragă investiţii străine directe, cât şi prin dialogul cu autorităţile RM în scopul promovării agendei de reforme. BERD este unul dintre principalii partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, volumul total de investiţii BERD în RM până în prezent este de 1,29 miliarde de euro prin intermediul a 128 de proiecte.

Similare
RECOMANDĂRI