Premierul interimar, întrevedere cu ambasadorul UE, Peter Michalko
Sursa foto:mfa.gov.md Vizualizari:

Premierul interimar, întrevedere cu ambasadorul UE, Peter Michalko

Prim-ministrul în exerciţiu, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu E.S. ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko. În cadrul şedinţei, premierul interimar a dat asigurări că acest Guvern va face tot posibilul, în conformitate cu atribuţiile legale, pentru a continua implementarea acţiunilor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE şi DCFTA. Aureliu Ciocoi a mai precizat că va fi asigurată funcţionalitatea structurilor executive în perioada de criză, până la instituirea noului Guvern. În context, Aureliu Ciocoi a exprimat mulţumiri Uniunii Europene pentru susţinerea constantă a Republicii Moldova, inclusiv pe dimensiunea economică şi sanitară.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Delegaţiei UE a informat premierul interimar despre rezultatele vizitei preşedintei Republicii Moldova la Bruxelles şi a trecut în  revistă acţiunile necesare convenite.

„Oficialii au accentuat importanţa asigurării cât mai rapidă a vaccinului anti-COVID-19 pentru cetăţeni. Aureliu Ciocoi a menţionat că instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova sunt pregătite pentru demararea procesului de vaccinare. În acest sens a fost aprobat Planul naţional de imunizare anti COVID-19 care descrie etapele organizatorice şi responsabilii pe tot lanţul de vaccinare. Totodată, Agenţia Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale este pregătită pentru înregistrarea, în sistemul naţional, a vaccinurilor recunoscute pe plan internaţional. Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale a trimis, la 15 ianuarie, tot setul necesar pentru recepţionarea vaccinurilor pe platforma Covax, cantitate care va acoperi 20% din populaţia ţării, inclusiv din regiunea transnistreană”, se spune în comunicat.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene de a aloca Republicii Moldova 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliţiei, precum şi semnarea contractului pentru Rezilienţă în mărime de 15 milioane de euro, sub formă de grant, şi debursarea acestor mijloace financiare. Asistenţa financiară este destinată pentru creşterea capacităţii de răspuns în contextul situaţiei pandemice.

De asemenea, oficialii au abordat importanţa reformării justiţiei şi construirea instituţiilor puternice, aspecte prioritare pentru intensificarea cooperării Republicii Moldova cu UE. Părţile au trecut în revistă şi alte subiecte ce ţin de colaborarea multilaterală pe termen lung, inclusiv pe platforma Parteneriatul Estic.

Similare
RECOMANDĂRI