Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul desemnat, Natalia Gavriliţa, şi-a făcut publică echipa guvernamentală. În funcţii revin unii miniştri ai Guvernului Sandu dar sunt şi nume noi

Premierul desemnat, Natalia Gavriliţa, şi-a făcut publică echipa guvernamentală. În funcţii revin unii miniştri ai Guvernului Sandu dar sunt şi nume noi. Ministrul de Externe, cel responsabil de Reintegrare, cel al Digitalizării şi cel responsabil de Infrastructură şi Dezvoltare Regională vor deţine şi funcţiile de vicepremieri.

Lista o deschide Nicu Popescu, candidat la funcţia de vicepremier, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. Popescu a mai deţinut această funcţie în Guvernul Sandu. Este profesor universitar asociat la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris. În perioada când exercita funcţia de şef al diplomaţiei de la Chişinău, Nicu Popescu a fost criticat de societatea civilă, după ce a calificat războiul moldo-rus din 1992 drept război civil.

În noul Executiv apare un nou minister, cel al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale şi va fi condus de Andrei Spînu, secretar general al Partidului Acţiune şi Solidaritate. Spînu va fi şi vicepremier. Anterior, acesta a deţinut funcţia de viceministru al Tineretului şi Sportului, a fost secretar general al Guvernului Sandu, iar acum deţine funcţia de secretar general al instituţiei prezidenţiale.

Vicepremier pe Reintegrare va deveni Vlad Kulminski, fost consilier al premierului Sandu pe probleme de politică externă. În prezent, Kulminskii este membru al Consiliului Suprem de Securitate. A fost expert politic la ambasada SUA şi la cea a Marii Britanii în Repblica Moldova.

Un portofoiu nou pentru Republica Moldova preia Iurie Ţurcanu, candidat la funcţia de vicepremier pentru Digitalizare. În prezent Ţurcanu este coordonator Digitalizare la Agenţia de Guvernare Electronică.

Vicepreşedintele PAS, Sergiu Litvinenco renunţă la fotoliul de deputat în favoarea celui de ministru al Justiţiei. În perioada guvernării PSRM-ACUM, Litvinenco a fost preşedintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

Consilierul prezidenţial, Ala Nemerenco, revine la ministerul Sănătăţii, responsabil acum doar de politicile în sănătate. Protecţia socială şi Munca vor fi repartizate unui nou minister. Nemerenco a activat anterior în cadrul Oficiului de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Anatolie Nosatîi este candidat la funcţia de ministru al Apărării. Este militar de profesie, cu o experienţă de peste 30 de ani în Armata Naţională şi structuri militare internaţionale.

Şefia Ministerului de Interne va fi preluată de Ana Revenco, actualul consilier al preşedintelui Maia Sandu. Revenco este şi secretarul consiliului suprem de securitate. Viitoarea şefă de la MAI vine din domeniul neguvernamental, şi a fost director executiv al Centrului Internaţional la strada.

Anatolie Topală ar urma să preia funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării. În prezent, Topală este secretarul general al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Sergiu Gaibu, ar urma să conducă ministerul Economiei. El este director de program la Expert-Group,  licenţiat în Relaţii Economice Internaţionale, la ASEM.

Dumitru Budianschi este candidatul PAS la funcţia de ministru al Finanţelor. În prezent este deputat PAS în Parlament şi este, de asemenea, expert al Centrului Analitic Expert-Goup.

Protecţia Mediului va avea un minister separat care va fi condus de Iuliana Cataragiu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în guvernul Maia Sandu. Anterior, a deţinut funcţia de Director adjunct la Asociaţia Obştească al Centrului Naţional de Mediu.

Regizorul, scenaristul şi producătorul Sergiu Prodan este candidat la funcţia de ministru al Culturii. În perioada 2013-2017 a fost Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, unul din autorii legii cinematografiei.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va fi condus de Marcel Spatari. Este  expert şi director general al Syndex România, organizatie membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanţă în domeniul protecţiei salariaţilor.

Candidat la funcţia de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare este Viorel Gherciu, expert în agricultură, fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiţii în Ucraina.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, Legislativul se de va întruni joi în şedinţă pentru a acorda vot de încredere Guvernului. Executivul poate fi învestit cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi.
Similare
RECOMANDĂRI