ACTUALITATE

Povestea unui tânăr din Soroca care a revenit acasă datorită proiectelor UE

Datorită proiectelor europene implementate în Republica Moldova, unii basarabeni revin acasă după ce muncesc ani buni peste hotare. Este şi cazul unui tânăr din raionul Soroca. A decis să se întoarcă în Republica Moldova pentru a-şi deschide o afacere în apicultură. A fost motivat în special de proiectul "Subvenţii în avans pentru fermierii începători" şi în cele din urmă a reuşit să obţină susţinere financiară pentru a-şi moderniza prisaca.

Alexandru Vîrlan este un tânăr apicultor din satul Cerlina, raionul Soroca. A învăţat meseria de la tatăl său, ca mai apoi să meargă la o şcoală profesională pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile.
ALEXANDRU VÎRLAN, apicultor: Ştii, dar nu ştii tot. Permanent afli lucuri noi. Din start parcă îmi părea o glumă, dar intrând în esenţă, cirind foarte mult şi despre savanţi a început să-mi placă.
Apicultura părea la început doar o pasiune, însă în câţiva ani, s-a transformat într-o îndeletnicire care acum îi asigură traiul. Alexandru are 300 de familii de albine.
ALEXANDRU VÎRLAN, apicultor: De la început a fost un hobby, nu ne-am gândit să facem un business din asta, am vrut doar să avem pentru noi, să nu mergem să cumpărăm.
Tânărul apicultor povesteşte că nu este deloc uşor să pui pe roate o afacere şi mai ales să o dezvolţi. Colac de salvare sunt proiectele europene de finanţare care îl ajută mult. Datorită proiectului "Subvenţii în avans pentru tinerii începători", Alexandru a beneficiat de 650 de mii de lei, sumă pe care a investit-o în automatizarea proceselor.
ALEXANDRU VÎRLAN, apicultor: Am procurat stupii, inventar modern, totul automatizat. Asta pentru a reuşi să implicăm oamenii cât mai puţin, să automatizăm procesele şi să reuşim întreţinerea a cât mai multor familii.
BETA Acum, mână dreaptă îi este soţia, care de cele mai multe ori stă, alături de el, pe câmp, până seara târziu.
Proiectului subvenţii în avans pentru proiecte start-up este implementat de către Ministerul Agriculturii şi face parte din Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Proiectul e menit să modernizeze sectorul agricol, inclusiv apicultura, şi să armonizeze standardele din domeniu.