Povestea unei supravieţuitoare COVID-19, internate trei luni la ATI. Melinda Palko: Dacă ar trece fiecare prin zece la sută din ce am trecut eu, cu siguranţă şi-ar schimba părerea şi ar ajuta medicii
Sursa foto:TVR Vizualizari:

Povestea unei supravieţuitoare COVID-19, internate trei luni la ATI. Melinda Palko: Dacă ar trece fiecare prin zece la sută din ce am trecut eu, cu siguranţă şi-ar schimba părerea şi ar ajuta medicii

38 de ani. 3 luni de ATI. Zile, săptămâni şi luni de luptă cu noul coronavirus. Şi apoi o minune! în care aproape nimeni nu mai credea. Acum însă, Melinda, o mamă din Deva şi medici din Timişoara şi din Deva vorbesc cu emoţie şi mândrie despre cel mai complicat caz de COVID-19 pe care l-au avut. Şi care s-a încheiat cu viaţă! Adriana şi Mihai Pinti de la TVR Timişoara au fost şi martori în timp ai acestei lupte pentru viaţă.

Melinda Palko are 38 de ani, iar anul trecut noul coronavirus i-a transformat viaţa într-o luptă. O luptă în care zile, săptămâni şi apoi luni nimeni a văzut o ieşire. Dar ea a învins. Este cel mai grav caz de covid tratat în două spitale din două oraşe. Timp de trei luni a stat la terapie intensivă.

Medicii, şi nu doar ei, au crezut într-o minune.

Iar minunea s-a împlinit şi le-a dat tuturor sperantă că viaţa învinge acest nemilos SARS-CoV-2.

Anul trecut spre finalul lunii august, anul trecut, Melinda a ajuns la secţia de Terapie Intensivă din Deva. Boala debutase fără probleme, dar după cinci zile, cu tratament, organismul a începout să aibă reacţii extreme.

Pacienta, în stare critică, a fost tranferată la ATI în Timişoara. Avea plămânii afectataţi în proporţie de 80%. Până în noiembrie a fost în stare critică, la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara. Săptămâni la rând, nu a apărut nicio îmbunătăţire. Toată lumea era sceptică în privinţa şanselor ei de supravieţuire.

La graniţa dintre viaţă şi moartea a rămas încă aproape două luni. Cu momente grele şi pentru medici şi pentru familie. Apoi Melinda a deschis ochii.

A fost transferată înapoi la spitalul din Deva, unde a mai stat internată la ATI cinci săptămâni. Abia în decembrie a putut fi externată. Şi a ajuns, în sfârşit, acasă.

După aproape trei luni în care a fost ţintuită la pat, sedată şi intubată, Melinda a reînvăţat să meargă. A revenit şi la serviciu. Continuă şedinţele de recuperare fizică, şi de consiliere psihologică.

Nu mai este dependentă de tubul de oxigen iar aceasta este o victorie din care ar vrea să înveţe şi alţii.

Similare
RECOMANDĂRI