ACTUALITATE

Politologul şi editorialistul Serghei Golubiţchi despre Rusia şi Putin după referendumul constituţional

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036. Despre referendumul constituţional şi care sunt consecinţele acestuia a vorbit în cadrul emisiunii "Conexiuni" de la TVR MOLDOVA politologul şi editorialistul Serghei Golubiţchi.

Trebuie să ne dăm bine seama, că, Constituţia nu este atât un document juridic, cât un document ritual, jucând în societate un rol ritual, deoarece constituţia şi structura juridică a statului sunt două lucruri diferite. Am avut Constituţia stalinistă, care, a fost, probabil, una dintre cele mai avansate din istoria planetei din acel moment, şi totuşi, a schimbat aceasta ceva în viaţa poporului sau la nivel de ţară?

Nu, nu s-a schimbat nimic, adică Constituţia poate fi orice, deoarece este rituală, ar trebui să ne aşteptăm la schimbări rituale de la ea şi asta este ceea ce ni se oferă acum să votăm – pentru cea a lui Putin, să o numim aşa, pentru că Constituţia lui Putin este, în primul rând, un fel de acţiune rituală. Constituţia în cauză include un bloc de articole ... în general, ţin să menţionez, că în constituţia, care va apărea, şi aceasta cu siguranţă va avea loc, sunt îngrămădite mulţime de lucruri diferite, există o mulţime de schimbări, care pot fi împărţite în cinci blocuri, dar cel mai important, desigur, este blocul ritual. Iată, să zicem, articolul 67: Federaţia Rusă, unită de o istorie milenară, păstrează memoria strămoşilor care ne-au transmis idealurile şi credinţa în Dumnezeu, precum şi continuitatea în dezvoltarea statului rus. Este imposibil de a formula acest articol drept lege ... e posibil oare de a formula legal credinţa în Dumnezeu sau, memoria strămoşilor de exemplu? ... în niciun fel ... este pur ritual, dar unul foarte important, voi explica de ce, este un punct foarte important de schimbare, care, desigur, nu a existat înainte.

Sau mai este o variantă, Federaţia Rusă onorează memoria apărătorilor Patriei, asigură protecţia adevărului istoric, diminuarea importanţei eroismului popoarelor în apărarea patriei nu este permisă. Este o formulare destul de vicleană, complicată, pare a fi una rituală, dar, de fapt, permite includerea unui articol bun în baza acesteia. Dacă se va întâmpla acest lucru, iarăşi, Rusia nu va fi înaintea planetei, vom fi ca Austria, ca Germania sau ca Franţa, unde revizionismul este pedepsit penal şi orice încercare de a reconsidera dogmele legate de cel de-al Doilea Război Mondial, de exemplu, ceea ce se numeşte revizionism istoric, în special în Germania, în Austria, duce la un termen penal, urmărire penală, etc. Ei bine, dacă acest lucru va fi acceptat în Rusia, adevărul istoric va fi apărat. Ce înseamnă asta? Aceasta înseamnă că în baza acesteia vor fi create unele articole în legislaţia în vigoare şi nu se va putea spune, de exemplu, că nazismul, bolşevismul este unul şi acelaşi lucru, aşa cum se obişnuieşte să se spună în Europa de Est. Astăzi, acest lucru nu mai este binevenit ... după un astfel de act legislativ prin Constituţie, unele legi de nivel inferior, va fi deja urmărit penal.

Dacă menţionăm articolul 72, unul absolut  minunat, care consolidează valorile tradiţionale atât de preferate, cel mai fenomenal fiind desigur, punctul că statul promite să protejeze instituţia căsătoriei, care este doar o uniune a bărbatului şi femeii... ei bine, aici este un alt aspect ritual... acesta este primul. Al doilea aspect: există prevederi destul de şirete, care vizează protejarea unei anumite persoane, statutul domnului Vladimir Vladimirovici. De exemplu, articolul 92, inviolabilitatea foştilor preşedinţi şi, de asemenea, un loc în Senatul Consiliului Federaţiei... ei bine, adevărat este că în articolul 93 există posibilitatea de a înlătura inviolabilitatea în cazul probelor de înaltă trădare şi în cazul săvârşirii unor infracţiuni grave, aceasta, se pare că va acţiona pentru viitorii preşedinţi deja. Al treilea bloc al modificării Constituţiei, este un bloc foarte interesant, captează cucerirea directă a ceea ce noi numim ideologia putinismului. Dar, din nou, nu este unul original. A-i atribui lui Putin că a inventat ceva-nu este corect faţă de istorie, deoarece putinismul, ca atare, este absolut tradiţional pentru istoria rusă, el susţine idealurile conservatorismului. În Rusia, de la începutul secolului al XIX-lea, aceeaşi patină a fost realizat în mod constant de către Alexander I, Nikolai I, Liberal, Reformator, conservator, muncitor la sol. Reforme, apoi toate piuliţele se răsucesc, reformele sunt eliminate, prăbuşirea tuturor acestor încercări, din nou indulgenţa, dezgheţarea, reforme şi aşa mai departe... astfel, una câte una alternând în mod constant … Am avut o perioadă a anilor 90, recent, în articol am scris că aceasta este o perioadă care va intra în istorie ca o tranziţie de la puterea sovietică la ea însăşi, dar regândită şi deja fără ideea egalităţii sociale. Am avut şi o perioadă liberală, în anii 60 liberală, apoi stagnare sau NEP(noua politică economică) – Stalinismul din anii şaizeci, Hruşciov şi stagnările lui, Brejnev, apoi Andropov, strângerea şuruburilor, apoi din nou reforme liberale, anii 90 din nou ... nimic nu se schimbă ... Putinismul, chestia conservatoare obişnuită din istoria Rusiei.

Dacă e să ne referim, de exemplu, la articolul 71, aici poate fi atribuit: interzicerea ocupării funcţiilor publice de conducere pentru persoanele cu dublă cetăţenie, precum şi o interdicţie pentru înalţii oficiali de a avea conturi în bănci străine. Înţelegeţi, acestea sunt acţiuni cu un caracter absolut ritual, deoarece, cine va deschide un cont bancar pe numele său?... există un miliard de sute de mii de opţiuni diferite de a aranja acest lucru, şi nu pe numele rudelor, ci prin companii offshore, adică sunt acţiuni pur rituale prescrise pentru ideea de dreptate socială, pentru ca oamenilor să le placă ceea ce citesc, şi sunt absolut convins că oamenilor le va fi pe plac asta. Articolul 125 este foarte important în acest caz. Examinăm blocul de afirmaţii, nişte afirmaţii puternice ale putinismului, care sunt acum incluse în Constituţie, de ce sunt incluse vă voi explica în cele ce urmează. Aici articolul 125 stabileşte prioritatea legilor ruseşti asupra celor internaţionale, în cazul în care cele internaţionale, aşa cum se spune aici, contravin principiilor ordinii publice a Rusiei. Ei bine, acest lucru, din nou, este legat de momentul zilei, în practică, aceasta înseamnă că, dacă va fi considerat că hotărârea Tribunalului de la Haga sau a oricărei instanţe internaţionale va contraveni legilor interne, atunci, Rusia, în mod oficial, nu se va supune acestora, bine, ca, de exemplu, Marea Britanie, o mică diferenţă, este clar de ce, acum se apropie instanţa pentru Boeing-ul doborât, cu rezultatul scontat, şi pentru ca să nu apară astfel de situaţii, nu vor fi recunoscute anumite momente în baza constituţiei. Aşa cum se spune acolo: ei încalcă bazele ordinii publice, ei bine, ei încalcă şi încalcă, ceea ce înseamnă că nu ne supunem oficial niciunei legi, din nou, nimic original. 

Putin spune întotdeauna, apropo : nu am venit cu nimic, partenerii noştri occidentali ne învaţă totul, de fapt, există foarte mult adevăr în aceste cuvinte, el ia mult din ceea ce a fost în alte locuri de mult timp, dar nu are o astfel de publicitate ideologică şi, în consecinţă, nu există un astfel de hype, de fapt, el îndeplineşte foarte bine ceea ce a fost deja făcut de partenerii noştri occidentali. Dar există un bloc de populism pur, apropo, aici este know-how-ul Constituţiei lui Putin, nu mi-am amintit cât nu aş încerca, nu îmi amintesc în nici o declaraţie legislativă supremă vis—vis de  astfel de lucruri. De exemplu, al 75-lea articol din viitoarea constituţie garantează un salariu minim egal, cel puţin cu minimul de existenţă, garantează asigurarea socială, garantează indexarea pensiilor cel puţin o dată pe an, deşi nu se spune cum va funcţiona acest sistem de pensionare, ce sistem de pensii va fi, deoarece ei înşişi nu ştiu, totul este complet confuz acolo, dar ceva se va întâmpla, iar acest lucru vă va fi indexat în fiecare an, curţenia pur socială este populistă, bine, acesta este al patrulea bloc. În cele din urmă, al cincilea bloc este standard pentru orice constituţie modernă, există o grămadă de articole tehnice care descriu sistemul administraţiei publice. Ei bine, să zicem, locul de şedere permanentă a autorităţilor federale individuale nu trebuie neapărat să fie Moscova, ar putea fi Sankt-Petersburg sau Kazan, de exemplu. Există o mulţime de schimbări structurale în Duma, în Consiliul Federaţiei din Senat, în sistemul juridic, în sistemul judiciar, în activitatea judecătorilor, există anumite probleme tehnice, semnificaţia Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse este fixată, acesta este un organism nou atât de consolidat sub puterea lui, bine, se pare că aceasta este o compensaţie pentru Putin însăşi, astfel încât au loc o serie nesfârşită de schimbări acolo, după mandatul său, şeful statului va putea trece în consiliul de securitate, care este ridicat la înălţimi, din punct de vedere ideologic cu siguranţă ... Acum, cel mai important, ceea cu ce am început este că Constituţia este un act ritual. De obicei, aceasta este o iluzie, există un asemenea concept, că ritualitatea şi valoarea acestei ritualităţi constă într-un singur lucru, în primul rând se manifestă prin imutabilitate în timp. De exemplu, cu cât schimbăm mai puţin constituţia, cu atât este mai sacră, sacră şi autoritară şi, ca exemplu, aici poate servi Marea Britanie, dar trebuie să spun că nu există o constituţie în Marea Britanie, aceasta nu este codificată, constituţia este reprezentată de o serie de legi care nu îşi pierd semnificaţia şi astăzi, să zicem, Carta Magna din 1213 - 1215, o lege de drepturi din secolul al XVII-lea, celebrul Habéas Corpus Act, care astăzi funcţionează atât în America cât şi în Anglia, aici sunt o sumedenie de astfel de documente eterne, care, aşa cum s-a spus, sunt sacre. Dar trebuie să spun că Rusia nu a avut această tradiţie de cel puţin 120. - 100 de ani, voi explica de ce se întâmplă acest lucru în Rusia: când bolşevicii au venit, aceştia şi-au schimbat imediat constituţia, au avut o constituţie a bolşevicilor din anul 18, în anul 25 URSS a modificat constituţia, perioada condiţional post-leninistă, NEP şi toate acestea. În anul 36, a venit un nou conducător, a făcut o nouă constituţie pentru Stalin, în anul 77 a fost elaborată o altă constituţie, în anul 93 a fost făcută constituţia sub conducerea lui Elţin. În anul 2020 va exista o constituţie sub conducerea lui Putin. Ce vedem astăzi, sacralitate, în materie de eternitate în timp nu există şi nu a existat niciodată. În tradiţia rusă predomină un lucru foarte interesant  - constituţia este un jurământ de putere, nu este o durată în timp, fiecare conducător are propria sa constituţie, deoarece poporul , prin constituţie, jură loialitate faţă de autorităţi, ei bine, potrivit tradiţiilor europene, acest lucru este considerat un vot de încredere, dar un vot de încredere în guvern, care se schimbă la fiecare doi ani, de exemplu în Italia sau în fiecare an, şi aici, ca să spunem aşa, conducătorii stau mult timp, zeci de ani, deci oamenii depune un jurământ şi acest jurământ de putere este chiar ideea sacralităţii constituţiei ruseşti, aşa că ceea ce vor acum să facă nu deranjează pe nimeni, cu excepţia intelectualilor şi inteligenţei ruse, acesta este un vot de încredere din partea poporului şi nu există nici o îndoială că referendumul din 1 iulie, ca un vot de încredere în putinism, va triumfa şi aici nu sunt necesare blockchain-uri pentru votarea de la distanţă, toate acestea sunt formalităţi, dar chiar dacă toate ar fi obligaţi să vină cu un număr mare de observatori internaţionali, cred că rezultatul ar fi exact acelaşi. Majoritatea populaţiei, poporul susţine toate acestea şi putinismul ca ideologie, ca o ideologie conservatoare, pentru că este aproape şi uşor de înţeles, prin urmare, desigur, ei vor vota pentru toate acestea, după Putin va veni altcineva, şi nu trebuie să dramatizăm puternic, că din nou va fi o nouă constituţie ... Ei bine, va veni alt conducător şi dacă se va schimba ceva – poporul îi va acorda votul de încredere acestuia, şi iarăşi va apărea o nouă constituţie...

- Cât de important este procentul de participare?

Acesta nu are nici o însemnătate. Ei bine, vorbim despre acel celebru elefant şi cei cinci oameni de ştiinţă cărora li s-au legat ochii şi au fost întrebaţi: ce este acesta? Unul a început să-l tragă de coadă, celălalt îl trăgea de trompă, cel de-al treilea îl apuca de colţi şi toată lumea spunea, asta, asta, asta ... aplicăm concepte care nu sunt aplicabile acestei realităţi. Am descris realitatea rusă originală, unde poporul rus, ultima mie de ani, nu a înlocuit nici o putere, despre aceasta, din anumite motive nu le place să vorbească, în Rusia autorităţile nu au fost niciodată înlocuite de popor. Tot ceea ce s-a schimbat a fost schimbat fie de elita puterii, de obicei de boieri, nobilii superiori care pur şi simplu strangulau ţarul sau îl izgoneau şi aducea altul, a venit Godunov, au existat o mulţime de lucruri ... adică elita însăşi aranja totul... sau bande internaţionale, terorişti internaţionali, escroci cum ar fi bolşevicii, care au venit pe banii altcuiva pentru a face o lovitură de stat ... de ce se nu facă una ca asta dacă se putea face cu uşurinţă ... pentru că poporul însăşi acceptă întotdeauna puterea şi nu pentru că sunt sclavi, aşa cum spun mulţi... prostii... ci pentru că aici locuiesc oameni ortodocşi, credincioşi, şi în ortodoxie - orice putere este sacră, iar poporul rus este condus de ideea că, dacă a venit acest conducător la putere, înseamnă că Dumnezeu are nevoie de el şi cine sunt eu ca să-l dau jos de la putere, asta este tot, este adânc îngropat în creierul oamenilor şi absolut nu este importantă nici aparenţa, nici modul în care acestea se organizează, de la distanţă, nu de la distanţă, acesta este un act ritual de exprimare a jurământului şi nici măcar pentru Putin ca conducător, ci pentru putinism, care poartă o ideologie apropiată şi de înţeles pentru oameni şi care le place oamenilor, include valori tradiţionale conservatoare, , chiar dacă acest set pur şi simplu nu corespunde setului de valori din vestul Europei, asta este totul. Au existat un milion de opţiuni pentru modul în care Putin poate rămâne la putere atâta timp cât doriţi, de la unificarea cu Belarus până la o mulţime de alte opţiuni. Dacă ar exista o astfel de sarcină, ei ar fi găsit şi ar fi găsit cum să o facă. Faptul că au decis să facă acest lucru prin constituţie este probabil bine, pentru că au decis să consolideze ideologia nu a lui Putin, constituţia nu este a lui Putin, la urma urmei, nu ştim ce se poate întâmpla, Doamne fereşte, o persoană se îmbolnăveşte sau altceva, fizic nu este în stare să îndeplinească îndatoririle sale, va îmbătrâni şi acum a dispărut. Constituţia consolidează tocmai ideologia, ceea ce Volodin a spus că putinismul este pentru o lungă perioadă de timp. Ei doresc ca acest lucru să dureze cât mai mult timp, aşa cum mi se pare, dar în Rusia pentru totdeauna înseamnă maxim 50 de ani. În Rusia are şanse doar o singură paradigmă, aruncarea constantă de la o extremă la alta, schimbarea curenţilor liberali, reformatori la sol conservatori, occidentali şi rusofili. Ei bine, aici se grăbesc înainte şi înapoi şi nimic altceva. Acum o astfel de perioadă, în multe privinţe, se explică prin ce s-a întâmplat în anii nouăzeci, nu trebuia  să se ajungă atât de departe. 

Cred că pandemia coronovirusului nu şi-a lăsat amprentele. Urmăresc cu atenţie modul în care autorităţile din toate ţările îşi ajută poporul. Desigur, astfel ca în America nu a făcut nimeni, să ajungă să tipărească mai multe trilioane de bani noi goi şi să acorde câte 1.200 de dolari fiecăruia ... conform statisticilor, m-am uitat unde au mers în mare măsură aceşti bani, o mulţime de americani, de exemplu, au cumpărat bitcoins şi criptomonede, mulţi americani au luat aceşti bani şi au cumpărat cripto valută.  Ei bine, aceasta este o astfel de opţiune fără precedent, iar în alte ţări statul ajută pe poporul său foarte modest, trebuie de spus, unii nu ajută deloc, unii ajută destul de mult, în Anglia, de exemplu, cetăţenii beneficiază de un ajutor financiar bun, în Europa este aceeaşi istorie, Rusia, din cauza sărăciei sale economice ajută pe măsura posibilităţilor, nu devalorizează Rubla, având în vedere că petrolul a scăzut atât de mult, la venituri mă refer. Şi cui îi pasă de câştigurile în valută? Aici, au fost distribuite vârstnicilor pachete a câte 16 kg, două cutii la Moscova, în fiecare regiune au distribuit ceva pentru toată lumea, şi aşa mai departe, au oferit un ajutor în mărime de  10.000 mii pentru fiecare copil până la 16 ani şi aşa mai departe. Dar oamenii înţeleg că nu Putin a inventat coronavirusul, ei înţeleg că aceasta este forţa majoră, că este o situaţie neprevăzută.

- Ei ar putea schimba votul pentru toamna sau ar exista alte riscuri, un alt val de pandemie?

Ce s-ar fi schimbat? Ei ar putea, putem doar să ghicim, ei ar putea şi ce nu, dar acest lucru nu va schimba nimic. Credeţi că atunci când o persoană este la putere de 20 de ani, 20 de ani deplini, se va schimba ceva în două luni în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse pentru sprijinul poporului? Nimic nu se va schimba ... aşa că, fie luna viitoare, fie că asteroidul va cădea, sau meteoritul va sparge pământul, cine ştie ce se poate întâmpla...nu cred că se va schimba ceva într-un fel. Totul este absolut previzibil, principalul lucru este că nu avem nimic nou, totul este firesc. 
Dacă s-ar fi întâmplat brusc un eveniment neprevăzut, cum ar fi modul în care Yabloko a creat o versiune foarte bună a constituţiei sale, chiar şi Centrul Livada a votat şi mai mulţi oameni se pronunţă pentru Yabloko, dar este, de asemenea, imposibil de verificat, nu contează. Acum, dacă se va decide brusc să fie luate în considerare două proiecte, ceea ce Rusia nu a avut niciodată în ultimii 200 de ani, Proiectul puterii amendamentelor constituţionale, de exemplu, şi Proiectul de forţă politică alternativă - asta ar fi un eveniment absolut inedit, care ar merita să fie auzit, ar fi ceva mai grozav decât perestroika sau dezgheţul lui Hruşciov iar atunci când totul se întâmplă în cadrul tradiţiilor, dezvoltarea naturală a vieţii politice din ţară, totul este foarte plictisitor şi nu este nimic senzaţional în acest sens.