ACTUALITATE

Politolog: Ion Chicu este cel mai potrivit candidat pentru funcţia de premier şi n-are ambiţii politice

post-img

Candidatul înaintat de preşedintele Igor Dodon pentru funcţia de prim-ministru, Ion Chicu, este cel mai potrivit pentru această funcţie în contextul politic actual al Republicii Moldova, şi nu are ambiţii politice. De această părere este politologul Igor Volniţchi. Potrivit lui, acest lucru este important la etapa actuală pentru că atunci când în fruntea executivului este o persoană cu ambiţii politice, atunci ea determină întregul Guvern să lucreze pentru ambiţiile lui politice, iar Republica Moldova nu are nevoie de aşa ceva acum.

„Noi nu avem nevoie de aşa Guvern. Noi am avut multe guverne de acest fel. Avem nevoie de o persoană care să înţeleagă de ce vine în fruntea executivului şi pentru ce perioadă. Este foarte important că Ion Chicu a acceptat să-şi asume responsabilitatea într-o perioadă dificilă în care se află ţara. Pentru mulţi acest lucru ar putea părea o „sinucidere” în sens politic, dar acest lucru nu este aşa”, a declarat Igor Volniţchi în platoul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

Fostul deputat Victor Stepaniuc este de părere că noul Guvern trebuie învestit cât mai rapid pentru că Republica Moldova a pierdut deja anul 2019 din cauza alegerilor parlamentare, urmate de negocieri interminabile privind formarea coaliţiei, iar la scurt timp a fost lansată o altă campanie, cea locală,  transmite IPN.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea susţine că Guvernul Chicu ar putea să fie votat foarte curând. Politicianul spune că este absolut normal ca următorul Guvern să fie învestit foarte rapid pentru că ţara se află în situaţia în care nu este pregătită pentru sezonul rece, nu are adoptat bugetul pentru anul viitor, iar acest lucru înseamnă că businessul nu are planuri de investiţii. În plus, se atestă o situaţie dificilă legată de fondul de salarizare şi fondul de pensii. Potrivit lui Bogdan Ţîrdea, dacă lucrurile se vor tergiversa, s-ar putea să se ajungă la dizolvarea Parlamentului, iar acest lucru riscă să ducă la o profundă criză politică şi socială.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputaţi socialişti şi democraţi pentru că a înaintat în Parlament iniţiativa de asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii, care presupunea înaintarea de către premier a unei liste scurte de candidaţi la funcţia de procuror general. Partenerul de coaliţie – Partidul Socialiştilor nu a acceptat această iniţiativă, declarând-o neconstituţională, înaintând moţiune de cenzură faţă de executiv.