Politolog, despre situaţia Curţii Constituţionale: Presiunile premierului în situaţii post-factum sunt inutile. În politică, lucrurile se anticipează
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politolog, despre situaţia Curţii Constituţionale: Presiunile premierului în situaţii post-factum sunt inutile. În politică, lucrurile se anticipează

Reprezentanţii blocului ACUM ar fi trebuit să anticipeze lucrurile, mosificând legea, pentru a nu se ajunge într-un astfel de scurtcircuit. De această părere este politologul Dionis Cenuşă, după alegerea lui Vladimir Ţurcanu *deputat ales pe listele PSRM) în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale.

„Reprezentanţii ACUM fac acrobaţie pentru a se distanţa de procese politice la care tot ei contribuie. Alegerea lui Vladimir Ţurcan în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale este o anomalie, la fel ca şi numirea lui în funcţia de judecător. E vorba atât despre afilierea lui politică (chiar dacă formal a renunţat la carnetul de membru de partid al Socialiştilor), cât şi despre viziunile sale anacronice faţă de drepturile omului, aparate de legea supremă. Acum, Premierul Sandu face presiuni asupra judecătorilor pentru a arăta cum au votat, chiar dacă acest lucru este contrar legii. Potrivit Art. 7, p. 1, al Legii privind Curtea Constituţională, votul în baza căruia este ales Preşedintele Curţii este secret.

Ar fi cazul că Premierul să înceteze să facă presiuni politice inutile în situaţii post-factum. În politică, lucrurile se anticipează, iar legea trebuie schimbată dacă se ştie bine că poate crea scurtcircuit.

Totuşi, probabil, Premierul ştie că Preşedintele Curţii este votat de majoritatea, adică 4 din 6. Altfel spus, cel puţin unul din candidaţii Guvernului şi judecătorii propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii au votat pentru Ţurcan. Aşadar, reprezentanţilor de la ACUM, inclusiv premierului Sandu, nu le rămâne altceva decât să recunoască că sunt incapabili să preîntâmpine mişcările abile ale Socialiştilor, care nici de gând nu au să depolitizeze instituţiile.

Democraţii, din opoziţie şi aflaţi în disgraţia bine meritată, aduna argumente contra ACUM, care foarte greu realizează că Socialiştii utilizează coaliţia pentru a instititui un nou monopol politic”, a comentat expertul Dionis Cenuşă. 
 

Reacţia Maiei Sandu, după ce socialistul Vladimir Ţurcan a fost ales preşedintele Curţii Constituţionale: „Este un lucru grav”

 

Socialistul Vladimir Ţurcan, noul preşedinte al Curţii Constituţionale: „Nu putem fi supuşi la nicio forţă politică. În capul mesei va fi Constituţia şi doar Constituţia”

 

ULTIMA ORĂ! Vladimir Ţurcan - noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Similare
RECOMANDĂRI