Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poliţiştii au aplicat amenzi în valoare totală de două milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a coronavirusului

Poliţiştii din Republica Moldova au dat amenzi, în valoare totală de două milioane de lei, cetăţenilor şi agenţilor economici care nu au respectat măsurile impuse de autorităţi pentru prevenirea coronavirusului. Autorităţile reamintesc că cetăţenii care nu respectă perioada de carantină sau autoizolarea riscă o amendă de până la 25 de mii de lei. Până acum au fost date aproape 90 de amenzi.

„Menţionăm că din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă, avem înregistrate 23 de procese verbale întocmite pe abateri ale unor agenţi economici care nu s-au conformat cerinţelor şi măsurilor impuse prin hotărârile respective. În 44 procese verbale sunt vizate  persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului, iar alte 21 au fost întocmite transportatorilor de pasageri care au ignorat cerinţele legale”, a spus Mariana Beţivu, purtătorul de cuvânt al IGP.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a făcut apel către cetăţeni şi agenţii economici să respecte recomandările şi măsurile obligatorii impuse de autorităţi. Cei ce refuză să se conformeze, vor fi sancţionaţi, iar pedepsele nu sunt deloc blânde.

Persoanele fizice care nu vor respecta prevederile Comisiei extraordinare pentru sănătate publica vor fi sancţionate contravenţional cu amenzi de până la 25.000 lei. Persoanele juridice – riscă amenzi de până la 75.000 lei.

Pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, persoanele vor fi cercetate penal. Amenzile în acest caz sunt de până la  50.000 lei sau pot fi pedepse cu închisoarea de până la 3 ani. Dacă faptele produc vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei, pedepsele sunt de până la 7 ani de inchisoare.

COVID-19 - SANCŢIUNI PENTRU ÎNCĂLCAREA LEGII
 
PERSOANELE FIZICE - de la 22.500 lei până la 25.000 lei
PERSOANELE JURIDICE - de la 50.000 lei la 75.000 lei
PENTRU RĂSPÂNDIREA VIRUSULUI – de la 36.000 lei la  50.000 lei sau 3 ani de închisoare
PENTRU ÎMBOLNĂVIREA UNEI PERSOANE  - până la 7 ani de înnchisoare

Ministrul de Interne a mai precizat că staţiile pentru transportul public sunt patrulate de carabinieri şi militari pentru a nu permite aglomerarea de pasageri. Oricum troleibuzele din Chişinău sunt aproape goale mai ales după ce un taxator a fost depistat pozitiv la testul Covid-19.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova sunt peste 28 de mii de persoane aflate în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Toate aceste persoane sunt obligate să rămână în casă timp de două săptămâni. Dacă nu… plătesc amenzi.
 
Similare
RECOMANDĂRI