Poliţa de asigurare şi testul negativ la COVID, obligatorii la trecerea frontiere moldo-ucrainene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poliţa de asigurare şi testul negativ la COVID, obligatorii la trecerea frontiere moldo-ucrainene

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina aduce la cunoştinţă cetăţenilor Republicii Moldova condiţiile de traversare a frontierei moldo-ucrainene, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏𝟑 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟎.

Astfel, potrivit informaţiilor Ambasadei, sunt impuse următoarele condiţii:

- prezentarea obligatorie la punctele de trecere a poliţei de asigurare, care va servi drept garanţie pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19;

Notă: Poliţa de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observaţiei urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Republica Moldova înregistrată în Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanţă în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliţei de asigurare urmează să acopere perioada de şedere în Ucraina.

- prezentarea la punctele de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării frontierei, într-o limbă de circulaţie internaţională (preferabil în limba rusă sau engleză).

Notă: Mecanismul respectiv a intrat în vigoare la 13 august 2020 şi prevede exceptarea cetăţenilor străini de la obligaţia izolării la domiciliu sau carantină la intrarea în Ucraina în baza prezentării rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR).

- cetăţenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligaţi să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spaţii arendate) sau să fie plasaţi în carantină (spaţii de observaţie) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicaţiei „Acţiune acasă” în telefonul mobil personal.

Notă: Cetăţenii Republicii Moldova, aflându-se în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, pot efectua testul la COVID-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene, în decurs de 48 ore de la data traversării hotarului.

- tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetăţenii Republicii Moldova, fără plasarea la autoizolare (observare) pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul) şi a poliţei de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

Informaţia actualizată privind condiţiile de traversare a frontierei de stat a Ucrainei poate fi accesată aici: https://visitukraine.today/ru

Reamintim că autorităţile ucrainene au extins perioada de carantină până la 31 august 2020, cu respectarea tuturor normelor în vigoare: purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în locurile publice şi la serviciu, menţinerea distanţei sociale şi respectarea altor măsuri de protecţie individuală.

În cazul apariţiei unor situaţii problematice vă rugăm să apelaţi serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova la +380-44-521-22-79 sau email: [email protected] În cazuri excepţionale se va apela linia telefonică de urgenţă a Ambasadei  + 38 068 384 2016 (activă 24/7, inclusiv WhatsApp şi Viber).

Similare
RECOMANDĂRI