Podul dintre Rezina şi Râbniţa a fost iluminat cu susţinerea UE
Sursa foto:undp.org Vizualizari:

Podul dintre Rezina şi Râbniţa a fost iluminat cu susţinerea UE

Podul peste Nistru dintre oraşele Rezina şi Rîbniţa este iluminat, pentru prima dată din 1993. Cu ajutorul unui proiect susţinut de Uniunea Europeană, au fost instalaţi 12 piloni noi şi montate 70 de becuri LED, eficiente din punct de vedere energetic. Sistemul de iluminare a fost lansat pe 13 ianuarie 2020, marcând sfârşitul sărbătorilor de iarnă prin colinde cântate de locuitorii celor două localităţi învecinate.

Podul are atât benzi pentru automobile, cât şi trotuare, astfel pietonii beneficiind în special de acest proiect. Aproximativ 60 000 persoane din întreaga regiune vor putea circula în condiţii de siguranţă rutieră sporită, datorită iluminării simultane a întregului pod.

„Uniunea Europeană este încântată să finanţeze iluminarea acestui pod care leagă oraşele gemene Rezina şi Rîbniţa. Dincolo de simbolul puternic al acestuia pentru Programul UE ‘Măsuri de Promovare a Încrederii’ cel mai important este beneficiul concret pentru cetăţenii ambelor oraşe, care vor traversa acum podul într-un mediu sigur. Asta înseamnă pentru Uniunea Europeană să creeze încredere prin vorbe şi prin fapte”, a declarat la inaugurarea iluminatului public Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Probabil cel mai important aspect este puternicul potenţial de promovare a încrederii a sistemului de iluminat public, care rezolvă problemele comunităţilor şi creează un mediu durabil pentru cooperarea peste Nistru”, a spus Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova.

„Acum e mult mai bine de trecut pe aici, chiar şi noaptea târziu”, a spus un muncitor din Rezina, angajat la o fabrică din Rîbniţa.

Astfel, în 2019 au fost instalate corpuri de iluminat LED de 68 de waţi, cu un consum de circa 5 ori mai mic decât cel al becurilor tradiţionale şi care au o durată de viaţă garantată de 100 000 de ore (circa 25 de ani dacă sunt folosite câte 11 ore pe zi). Suma totală a investiţiei a constituit aproximativ 49 000 de euro, dintre care aproape 34 000 de euro – contribuţia Uniunii Europene, şi 15 000 de euro – cea a autorităţilor locale din Rezina.

Proiectul de iluminare a inclus şi încercări fotometrice, datorită cărora pe pod nu vor fi pete întunecate.

Iluminarea podului peste Nistru, dintre oraşele Rezina şi Rîbniţa este unul din cele 14 proiecte de infrastructură selectate prin concurs deschis şi realizate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, în perioada anilor 2019-2021.

Similare
RECOMANDĂRI