PNUD a donat un lot de uniforme medicale de protecţie, dezinfectanţi şi măşti pentru o localitate-parteneră din UTA Găgăuzia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PNUD a donat un lot de uniforme medicale de protecţie, dezinfectanţi şi măşti pentru o localitate-parteneră din UTA Găgăuzia

PNUD Moldova a donat un set de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi Centrului de sănătate şi Primăriei din satul Chirsova, o localitate-parteneră din autonomia găgăuză, în care se implementează deja de aproape doi ani un proiect de prevenire a violenţei în bază de gen.

Materialele vor ajuta medicii şi membrii echipei multidisciplinare din sat să se protejeze de noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violenţă.

În total, la Chirsova au ajuns 160 de uniforme medicale de protecţie, 60 de viziere, 1500 de măşti (dintre care 200 sunt reutilizabile), 2000 de bahile, 35 de litri de dezinfectaţi, dar şi mănuşi de unică folosinţă. Donaţia a fost făcută în cadrul proiectului „Combaterea violenţei împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând şi învăţând din soluţiile locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

„Chiar şi în perioada de carantină, echipa multidisciplinară din sat a monitorizat situaţia familiilor în care pot apărea cazuri de violenţă. Echipamentele care au fost donate de PNUD ne vor ajuta să ţinem situaţia sub control atât în ce priveşte răspândirea noului coronavirus, cât şi în ce priveşte cazurile de violenţă în bază de gen”, a menţionat Serghei Sapunji, primarul satului Chirsova.

„Perioada de criză  declanşată de COVID-19 vine şi cu o creştere semnificativă a cazurilor de violenţă în bază de gen. Astfel, regimul de carantină, izolarea şi  îndemnul ‘stai acasă’, menite să ne protejeze de răspândirea pandemiei, devin o capcană pentru multe femei, care rămân singure în faţa agresorilor. La nivel local, în prima linie, medicii, asistenţii sociali şi primarii, sunt nevoiţi să lupte nu doar cu consecinţele epidemiei, dar şi să depună eforturi ca să prevină violenţa. PNUD Moldova a făcut această donaţie pentru a-i proteja pe aceştia de contaminare cu noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violenţă”, a spus Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Proiectul „Combaterea violenţei împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând şi învăţând din soluţiile locale” este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea. Iniţiativa se înscrie într-un proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenţei la scară largă, implicând parteneri, strategii şi surse de finanţare noi. Proiectul este pus în aplicare în şapte ţări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.

Cu sprijinul proiectului, în Chirsova a fost constituită o echipă multidisciplinară, aceasta fiind pregătită să acţioneze în toate cazurile de risc pentru viaţa şi securitatea femeilor şi a copiilor acestora. Totodată, specialiştii sunt responsabili şi de prevenirea violenţei, aşa că organizează activităţii care să implice toţi oamenii din sat, adulţi şi tineri.

Tot în cadrul proiectului, în UTA Găgăuzia va începe să funcţioneze  un centru specializat pentru femeile care suferă din cauza violenţei şi copiii acestora. Reconstrucţia capitală a clădirii, demarată de PNUD şi Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, a fost finalizată la sfârşitul anului 2019. În prezent se fac procedurile de dare în exploatare, după care va urma procesul de selectare a angajaţilor. Serviciul va acorda asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Similare
RECOMANDĂRI