Platforma DA propune deputaţilor o Declaraţie privind ilegalităţile crase comise de regimul separatist de la Tiraspol şi lipsa de reacţie a guvernării
Sursa foto:Biroul Politici de Reintegrare Vizualizari:

Platforma DA propune deputaţilor o Declaraţie privind ilegalităţile crase comise de regimul separatist de la Tiraspol şi lipsa de reacţie a guvernării

Fracţiunea parlamentară Platforma Demnitate şi Adevăr a semnat şi  depus astăzi, cu titlu de iniţiativă legislativă, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Declaraţiei privind ilegalităţile crase comise de regimul separatist şi lipsa de reacţie a guvernării.

Deputaţii PPDA spun că regimul separatist din Transnistria încalcă sistematic acordurile deja încheiate şi atentează la drepturile cetăţenilor, în primul rând – dreptul la libera circulaţie, prin instalarea posturilor de control în Zona de Securitate.

„Autorităţile responsabile ale Republicii Moldova nu au luat nicio atitudine fermă, şi nici măsuri eficiente pentru a stopa această situaţie. Din acest motiv, Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de reprezentant al tuturor cetăţenilor ei, are obligaţia de a atrage atenţia asupra situaţiei prezente, a formula o evaluare consecventă a ei şi a solicita organelor competente să ia măsurile de rigoare”, spune PPDA.

Declaraţia este „ca un test al consecvenţei şi demnităţii ce le-a mai rămas” deputaţilor, spune Chiril Moţpan, subliniind că cei din PPDA aşteaptă ca toţi deputaţii să ia atitudine faţă de cei care încalcă sistematic integritatea şi suveranitatea ţării.

Amintim că, sub pretextul pandemiei, Tiraspolul a impus, unilateral şi legal restricţii de circulaţie pentru cetăţenii de pe dreapta Nistrului. Persoanele care traversează linia administrativă erau impuse să se autoizoleze timp de 14 zile, iar ulterior au fost anulate şi aşa numitele permise de trecere emise pentru diverse grupuri de persoane.
 
În plus, au fost instalate ilegal 37 de posturi de control în jurul localităţilor din stânga Nistrului, subordonate autorităţilor constituţionale, care împiedică cca 48 de mii de locuitori ai acestora să se deplaseze către propriile terenuri agricole sau cu necesităţi vitale.  Aceste posturi ilegale sunt prezentate ca „posturi sanitare”, dar în realitate sunt posturi ilegale adiţionale unde sunt amplasaţi grăniceri, spune Biroul Politici de Reintegrare. 

Igor Dodon a vorbit ieri cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Într-o postare pe pagina sa de Facebook. Igor Dodon a venit cu alte informaţii decât Biroul pentru Reintegrare. Dodon spune că, de fapt, de fapt au fost doar 31 de posturi , iar „după încheierea regimului stării de urgenţă, numărul acestora a fost redus la 16”. Mai mult, deşi au fost impuse restricţii, fiind încălcat dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor, Igor Dodon a i-a mulţumit lui Krasnoselski „pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație ”
Similare
RECOMANDĂRI