ACTUALITATE

PL a iniţiat o petiţie prin care cere demiterea preşedintelui Igor Dodon. Peste 15 mii de cetăţeni au semnat-o deja

post-img

Partidul Liberal a iniţiat o petiţie în mediul online prin care se cere demsiia preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, invocând că acţiunile acestuia sunt incompatibile cu prevederile constituţionale referitoare la rolul şefului statului, iar demiterea sa reprezintă un imperativ presant.

„Partidul Liberal a iniţiat încă în luna ianuarie procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui, înregistrând în Parlament un proiect de hotărâre în acest sens. Din păcate, până acum demersul liberalilor nu a fost susţinut de alţi deputaţi şi nici Igor Dodon nu a devenit mai loial faţă de cetăţeni în acest răstimp. Dimpotrivă, derapajele anticonstituţionale şi antidemocratice din ultimul timp al acestuia devin tot mai frecvente, fapt care impune Partidul Liberal să iniţieze procesul de colectare a semnăturilor cetăţenilor pentru organizarea unui referendum republican de demitere a preşedintelui Dodon”, s earată în descrierea petiţiei.

Până la această oră, aproape 16 mii de cetăţeni au semnat deja petiţia. 

Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, scrie pe o reţea de socializare că Dodon trebuie scos afară din Preşedinţie şi tras la răspundere de către o justiţie independentă.

Partidul Liberal invocă şi câteva motive pentru care preşedintele merită să fie demis:

1) La data de 4 ianuarie, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova a felicitat aşa‐zisul „conducător” al Transnistriei cu „victoria în alegeri”, recunoscând prin acţiunile sale, în mod indirect, legalitatea alegerilor desfăşurate în raioanele de est ale Republicii Moldova la 11 decembrie 2016 şi, implicit, autoritatea unui preşedinte ilegal asupra teritoriului controlat de forţe anticonstituţionale.

2) La fel, contrar prevederilor art. 77 al Constituţiei, care stabileşte că şeful statului este „garantul […] unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”, preşedintele actual al statului se declară pentru federalizarea republicii, fapt care contravine flagrant legii supreme, care consfinţeşte şi indivizibilitatea statului, ce derivă din caracterul unitar şi semnifică faptul că statul Republica Moldova nu poate fi împărţit total sau parţial în mai multe unităţi statale (state) şi transformat într‐un stat federal.

3) Participarea la parada militară de 9 mai în or. Moscova, alături de comandantul suprem al forţelor militare ruse de ocupaţie, reprezintă o altă încălcare a Legii supreme, conform căreia preşedintele este „garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.