ACTUALITATE

Pierdere grea pentru Republica Moldova. S-a stins din viaţă Nadejda Brânzan, medic emerit şi deputat în Primul Parlament

Pierdere grea pentru Republica Moldova. S-a stins din viaţă Nadejda Brânzan, medic emerit şi deputat în Primul Parlament. Trecerea în nefiinţă a distinsei doamne aduce tristeţe în sufletul celor care au cunoscut-o sau chiar au muncit alături de cea supranumită Femeia de Fier a anilor 90.

Foşti colegi în Primul Parlament, dar şi actuali deputaţi au transmis  mesaje de condoleanţe.

„Încă o voce puternică românească din Primul Parlament ne părăseşte. Nadejda Brânzan a iubit sincer Basarabia şi neamul românesc. Credea în reîntregirea României şi dorea foarte mult să prindă Ziua Dreptăţii noastre,  a notat îndurerat, Alecu Reniţă, deputat în Primul Parlament. Mesaje au venit şi din partea deputaţilor din actuala legislatură.

Semnatara Declaraţiei de Independenţă, Nadejda Brânzan, a fost chemată în Ceruri ... A fost un adevărat ales al poporului. Nu şi-a trădat niciodată electoratul de simţire românească”, a scris Maria Ciobanu. Şi Asociaţia "Parlamentul 90" a publicat un necrolog.

„Nadejdei Brânzan, deputată în Primul Parlament democratic din Prima Legislatură (1990-1994), preşedintă a Comisiei permanente pentru problemele femeii, ocrotirii familiei, mamei şi a copilului, membră a Prezidiului Parlamentului, votantă şi semnatară a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Ne-a părăsit un ostaş al lui Hipocrate, un deputat, un patriot”, se arată în NECROLOGUL ASOCIAŢIEI "PARLAMENTUL-90"

Nadejda Brânzan s-a născut la 29 august 1948, în oraşul Rezina. A absolvit Facultatea de Medicină din Chişinău şi a profesat ca medic. Mai bine de un sfert de secol din viaţă l-a dedicate activităţilor culturale.â

n 1989, a fondat Cenaclul etno-cultural "Basarabia" din raionul Rezina, a participat activ la Mişcarea de Eliberare Naţională, şi a strâns semnături pentru oficializarea limbii române şi alfabetului latin. Este unul dintre ctitori bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Chişinău.

Este printre iniţiatorii parastasului nominal în memoria membrilor Sfatului Ţării, care la 27 martie 1917 au votat Unirea Basarabiei cu România. Nadejda Brânzan a iniţiat şi parastasul de la 27 august în memoria deputaţilor Parlamentului Independenţei.

Pentru cariera sa profesională şi politică, pentru spiritului patriotic, a fost apreciată cu "Ordinul Republicii", cu medalia "Meritul Civic", şi titlul "Eminent al ocrotirii sănătăţii". Nadejda Brânzan a murit ieri la vârsta de 71 de ani. Astăzi, corpul neînsufleţit va fi depus la Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" unde sunt aşteptaţi toţi cei care vor să-i aducă un omagiu.