Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Petroliştii vor fi obligaţi să prezinte ANRE toate preţurile la benzină şi motorină pentru ziua următoare

Petroliştii vor fi obligaţi să prezinte Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică toate preţurile la benzină şi motorină pentru ziua următoare. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul de Administraţie al ANRE. Preţurile urmează să fie raportate pentru fiecare staţie de alimentare şi vor fi făcute publice pe un site la care vor avea acces şi consumatorii. Prin acest mecanism, conducerea ANRE speră că va crea o concurenţă liberă pe piaţă.

ANRE va pune la dispoziţia agenţilor economici o platformă online, unde vor trebui să indice, în fiecare zi, preţurile la benzină şi motorină pentru toate cele 713 staţii de alimentare omologate care activează în Republica Moldova. Accesul la informaţii va fi liber astfel încât clienţii vor avea posibilitatea sortării datelor, după criteriul celui mai mic preţ, adresă sau denumirea companiei.

ANDREI ADAM, şef Departament ANRE. „Consumatorii vor avea un instrument facil de identificare şi alegere a celui mai furnizopr de carburant dintr-o anumită zonă. Această platformă va fi un pas mare spre o piaţă liberă în care fiecare agent economic va concura iar agenţii economici mici vor ieşi din anonimat”.

Responsabilii de la ANRE precizează că agenţii economici vor raporta zilnic, până la ora 16, preţurile stabilie pentru benzina de 95 şi motorina standard, în funcţie de preţurile plafon de referinţă calculate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Platforma online urmează să fie lansată în trei luni. Instrumentul este necesar mai ales că preţurile la carburanţi se modifică aproape in fiecare zi. Pentru mâine, ANRE a afişat noi majorări. Un litru de benzină de 95 va costa cu 7 bani mai mult, adică 21,26 lei. Motorina se scumpeşte cu 9 bani şi va costa 18,21 lei pentru un litru. Din septembrie, motorina s-a scumpit cu 1,94 lei per litru.

Preţurile stabilite de ANRE pentru 13 octombrie

Benzină A95: 21,26 lei +0,07 lei

Motorină standard: 18,21 lei +0,09 lei
 
Similare
RECOMANDĂRI