ACTUALITATE

Petiţiile colective ar putea ajunge în Parlament, pentru a fi dezbătute. Doi deputaţi au înregistrat o iniţiativă legislativă

post-img

Deputaţii fracţiunii PAS Radu Marian şi Dan Perciun au înregistrat astăzi o iniţiativă legislativă de creare a unui mecanism prin care petiţiile colective ce vor acumula 10.000 de semnături vor putea ajunge în dezbateri în Plenul Parlamentului.

Petiţiile colective vor putea fi semnate în format fizic pe hârtie, dar şi online pe un website special care va fi elaborat de Parlament. Semnătura se va considera valabilă dacă aceasta va conţine numele, prenumele, codul personal şi domiciliul semnatarului. 

„Fiecare iniţiativă va avea 60 zile la dispoziţie pentru a acumula 10.000 de semnături, iar în momentul în care pragul va fi atins, aceasta va fi supusă audierilor publice de către comisia de specialitate, apoi înaintată Biroului Permanent al Parlamentului pentru a fi inclusă în ordinea de zi a Plenului”, a declarat Radu Marian în cadrul unei conferinţă de presă.

Nu toate iniţiativele civice vor fi acceptate – petiţiile care propun acţiuni ce nu intră în prevederile Parlamentului, petiţiile defăimătoare, calomnioase, cele care atentează la drepturile şi libertăţile unui anumit grup de persoane sau minorităţi, vor fi respinse.

„Suntem siguri că cetăţenii vor saluta această iniţiativă şi sperăm că în special tinerii o vor utiliza des pentru a se implica mai mult în treburile societăţii. Acest guvern şi acest Parlament vă aparţine, stimaţi cetăţeni – aşteptăm cu nerăbdare iniţiativele voastre”, a declarat Dan Perciun.

Proiectul de lege a fost consultat cu mai multe instituţii, printre care Agenţia de Guvernare Electronică, Direcţia generală juridică a Parlamentului, Direcţia Petiţii a Parlamentului. Proiectul a fost consultat şi cu oficialii din cadrul Parlamentului Marii Britanii.