ACTUALITATE

Peter Michalko: Reformele în Republica Moldova vor fi necesare şi după ce va trece pandemia

Reformele în Republica Moldova sunt necesare şi după această criză. Afirmaţia aparţine şefului Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, care a declarat, în cadrul emisiunii Punctul pe AZI de la TVR MOLDOVA, că Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19.

Oficialul a declarat că pe lângă pachetul de 140 de milioane de euro oferit ţărilor Parteneriatului Estic, UE va mai oferi şi un alt suport financiar în lupta cu pandemia COVID-19, dar şi pentru situaţia post-criză.

„UE a anunţat un pachet de ajutor, de susţinere, ce vine pentru prevenirea crizei, în faza de acum, dar şi pentru faza următoare când va trebui prevenit efectul crizei sociale şi economice, multe afaceri sunt afectate de această criză. Uniunea Europeană lucrează împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a finanţa procurarea echipamentului medical. Aici nu vorbim de condiţii, sunt bani care sunt oferiţi imediat, OMS deja acţionează în vederea obţinerii materialului medical, va fi împărţit ţărilor PaE în baza necesităţilor evaluate de OMS şi în baza cererilor prezentate de către ţări”, a spus oficialul.

El a menţionat că pe lângă acel pachet de susţinere, UE va mai aloca 11,3 milioane de euro care vor fi destinaţi organizaţiilor societăţii civile care sunt angajate în răspunsul imediat de prevenire a acestei crize. Totodată, oficialul a mai menţionat că un alt pachet de susţinere va fi şi cel de 100 de milioane de euro, oferit pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii care sunt în situaţie dificilă. Oficialul a precizat că acest pachet deja este implementat prin intermediul mecanismelor existente deschise de oganizaţiile internaţionale.

„După asta vine un pachet mult mai mare pentru perspectiva scurtă şi medie de 700 de milioane de euro, care vor fi folosite tot pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. Este pentru credite şi granturi – 200 de milioane de euro, plus 500 de milioane de euro – pentru garanţii bancare, pentru companii ca să le ajute să supravieţuiască acestei crize”, a mai spus oficialul.

El a menţionat că pe lângă pachetul oferit de comunitatea europeană pentru depăşirea pandemiei şi a efectelor acesteia, UE va continua să susţină Republica Moldova prin alte programe care fie sunt în derulare, fie urmează a fi implementate. „Aceasta este primul pas făcut de UE imediat de când a apărut această criză. Rămân în vigoare mecanismele de cooperare ale noastre, inclusiv programe anuale şi granturi de susţinere a Republicii Moldova, dar şi programe de suport bugetar şi asistenţa macro-financiară. Din partea UE o mare parte a suportului se oferă sub formă de granturi, bani ce nu trebuiesc returnaţi şi sunt oferiţi Republicii Moldova pentru îndeplinirea reformelor care sunt pentru susţinerea oamenilor”, a spus oficialul, care a precizat că Republica Moldova beneficiază de suport din partea comunităţii europene şi prin accesarea creditelor din partea BEI, care sunt accesate la cele mai bune condiţii.

Totodată, oficialul a enunţat că reformele în Republica Moldova vor fi necesare şi după ce va trece pandemia. „Reformele vor fi necesare şi după această criză pentru că în Republica Moldova trebuie să fie loc bun pentru cetăţenii săi, care să bucure de prosperitate, dar şi de justiţie corectă. Relaţia dintre UE şi Republica Moldova va fi foarte importantă şi în continuare. Şi faptul că cu trei săptămâni în urmă au fost comunicate şi obiectivele Parteneriatului Estic pentru perioada următoare este un fapt potrivit. Cred că este important ca cele cinci obiective comunicate sunt cele ce ne vor ajuta să depăşim criza, dar şi să dezvoltăm societatea”, a menţionat oficialul.