Peter Michalko: Nevoia de reforme în R. Moldova nu a plecat împreună cu guvernul Sandu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peter Michalko: Nevoia de reforme în R. Moldova nu a plecat împreună cu guvernul Sandu

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, susţine că "nevoia de reforme în Republica Moldova nu a plecat împreună cu Guvernul Maiei Sandu".

"Căderea Guvernului Maiei Sandu, care a fost un guvern foarte pro reformist, a adus dezamăgire şi îngrijorare în acelaşi timp, pentru că guvernul a fost demis pe un punct principial, în ceea ce priveşte reforma justiţiei. Reforma justiţiei este o prioritate pentru Republica Moldova şi UE şi, în acelaşi timp, este parte prioritară a cooperării noastre. Aşteptam ca procesul de reforme, început în luna iunie în mod foarte decisiv şi care ne-a dat posibilitate de a sprijini Republica Moldova şi prin asistenţa noastră, nu se va opri. Orice nou guvern în Republica Moldova trebuie să continue aceste schimbări, care trebuie să aducă viaţă mai bună cetăţenilor şi instituţii de stat mai bune pentru cetăţeni. Nu cred că avem caiet de note pentru guverne, dar trebuie să spun că Guv ernul Maiei Sandu a fost cel mai proreformist guvern din Republica Moldova. Asta s-a văzut şi în voinţa politică cu care au început să fie îndeplinite angajamentele Republicii Moldova în relaţia cu noi", a spus Michalko.

În opinia sa, "este important să nu se întoarcă la practicile negative în ceea ce priveşte schemele de corupţie, schemele ilegale din economie, contrabanda, scheme care au fost oprite".

"Este important să nu vedem că ele se reactivează, iar oamenii legaţi de acele scheme revin şi au, încă odată, posibilitatea de a controla societatea. Sau alţii să preia acele practici şi să le reînnoiască", a remarcat diplomatul.

El consideră că în această chestiune multe vor depinde de noul procuror general. Michalko a spus că UE recunoaşte rezultatele concursului şi procedura de numire a noului procuror Alexandru Stoianoglo.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre acesta el a declarat într-un interviu acordat publicaţiei "Cotidianul".

"Este important ca, candidatul selectat să îşi facă munca independent şi imparţial, într-un mod care va aduce schimbare radicală spre bine în sistemul justiţiei şi al Procuraturii din Republica Moldova. Am urmărit acest proces în toate stadiile. Nu aş fi de acord că se ştia chiar de la început cine va fi selectat şi cred că acum trebuie să privim cum noul procuror îşi va îndeplini funcţia", a spus Michalko.

El a subliniat că una dintre priorităţile noului procuror trebuie să fie investigarea fraudei din sistemul bancar.

"Este importat că raportul Kroll a dat posibilitatea de a vedea nume. Iar asta este o exprimare a voinţei politice de a se mişca în direcţia completării rezultatelor. Asta trebuie să continue. Sunt paşi importaţi care trebuie urmaţi, paşi care trebuie să ducă rezultate. Am văzut că investigarea în cazul Şor nu progresează şi ar fi foarte rău dacă şi în alte cazuri nu s-ar produce progrese timp de mulţi ani. Este important să existe voinţă în toate instituţiile implicate în investigare, astfel încât ea să fie făcută până la capăt. Este important că au început şi alte acţiuni. De exemplu, cooperarea internaţională, în ceea ce priveşte investigarea şi identificarea bunurilor pentru recuperare", a spus şeful Delegaţiei UE.
Similare
RECOMANDĂRI