Peste 40 de focare de vegetaţie, înregistrate în ultimele 24 de ore
Sursa foto:IGSU Vizualizari:

Peste 40 de focare de vegetaţie, înregistrate în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit în 42 cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetaţie uscată în mai multe localităţi. Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale pompierii au fost solicitaţi pentru lichidarea focarelor  pe suprafeţe extinse în raioanele Leova, Comrat, Rezina, Hânceşti şi Dubăsari.

Astfel, 20 ha de iarbă uscată au fost mistuite de flăcări în localitatea Leuşeni, raionul Hânceşti, în preajma  punctului de trecere a frontierei Leuşeni. Potrivit IGSU, apelul la Serviciul 112 a fost recepţionat la ora 14:44. La faţa locului au intervenit două echipaje de pompieri care au stabilit că flăcările au cuprins o arie extinsă de vegetaţie într-o pădure de pini şi se răspândeau cu repeziciune fiind un pericol pentru sectorul forestier. În ajutorul angajaţilor IGSU au intervenit şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Leuşeni-1. Datorită efortului comun a salvatorilor şi a poliţiştilor de frontieră focarul a fost localizat către ora 18:34 fără răspândire maximă. Incendiul a fost lichidat la ora 19:41.

Totodată, în după amiaza zilei de ieri, către ora 15:15, angajaţii IGSU au fost solicitaţi să intervină la stingerea focarului de iarbă uscată în apropierea satului Marcăuţi, raionul Dubăsari.  Focarele se răspândeau cu repeziciune şi prezentau un pericol pentru un câmp de floarea soarelui. La stingerea incendiului  au intervenit trei echipaje de salvatori precum şi două autospeciale din partea autorităţilor publice locale. Datorită intervenţiei operative a salvatorilor focarele de vegetaţie au fost localizate către ora 17:44, iar  către ora 18:48 incendiul a fost lichidat. Flăcările au nimicit 15 ha de vegetaţie, însă datorită intervenţiei prompte a IGSU au fost salvate 45 ha de floarea soarelui.

În acest context pompierii îndeamnă din nou populaţia să fie foarte prudentă şi să respecte cu stricteţe regulile antiincendiare pe timp de caniculă. Pompierii avertizează că în condiţii de vânt şi umiditate redusă focarele se răspândesc rapid şi prezintă pericol pentru sectorul forestier, animalele sălbatice, dar şi sectorul locativ.

Cetăţenii sunt rugaţi să nu aprindă gunoiul menajer, iarba şi miriştea uscată pentru a preveni incendii de proporţii şi extinderea acestora. În caz de situaţii de risc persoanele sunt rugate să apeleze Serviciul 112.

Similare
RECOMANDĂRI