ACTUALITATE

Peste 30 la sută din populaţia inactivă a Republicii Moldova este încadrată la muncă peste hotare sau planifică să plece

post-img

Populaţia inactivă a Republicii Moldova (de 15 ani şi peste) a constituit în trimestrul IV al anului trecut, 1 milion 773,5 mii de persoane, sau 59,4% din totalul populaţiei de aceeaşi categorie de vârstă, se arată într-un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Din acest număr, 558,7 mii de persoane, sau 31,5% participă sau planifică să participe pe piaţa forţei de muncă din alte ţări.

Din punct de vedere al relaţiei cu piaţa muncii din ţară, din cadrul populaţiei inactive, fac parte:

  •  persoane care nu doresc să lucreze: 1424,8 mii în trimestrul IV anul 2017;
  •  pensionari - 629,5 mii;
  • persoane care nu doresc să lucreze deoarece învaţă sau studiază - 265,1 mii;
  • persoane care nu doresc să lucreze pentru un venit deoarece îngrijesc de familie - 192  mii;
  •  persoane care se află în ţară, dar care nu doresc să lucreze în Republica Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoane care planifică să lucreze peste hotare - 228 mii;
Acelaşi raport al BNS, arată că populaţia angajată în câmpul muncii în perioada respectivă constituia 1,17 milioane, iar numărul şomerilor a fost de 40,3 mii, fiind în descreştere faţă de nivelul trimestrului IV 2016 (44,9 mii). Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii –59,4% din numărul total de şomeri şi persoanele din mediul urban – 67,4%.

În descreştere este şi munca nedeclarată în rândul salariaţilor, care a constituit 5,3%,  faţă de trimestrul IV al anului precedent când era 5,9%.

Datele raportului mai arată şi angajaţii care au declarat că primesc salarii „în plic” - 5,7% din salariaţi, inclusiv: 4,8% care primesc tot salariul „în plic”, iar 0,9% - doar o parte. Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care primesc salarii „în plic” se estimează pentru activităţile din agricultură (43,7%), comerţ (23,5%) şi industrie (7,5%).

Datele au fost prezentate fără teritoriul din partea stângă a Nistrului şi mun. Bender.

Raportul integral despre Forţa de muncă în Republica Moldova: ocuparea şi şomajul în trimestrul IV 2017, poate fi văzut aici.