Peste 1100 de pacienţi care s-au tratat de COVID au donat plasmă pentru cei aflaţi în stare gravă
Vizualizari:

Peste 1100 de pacienţi care s-au tratat de COVID au donat plasmă pentru cei aflaţi în stare gravă

În perioada 13 aprilie-29 octombrie 2020,  1160 persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecţiei, asigurând 3991 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituţiile medicale în care se tratează pacienţii cu forme grave şi extrem de grave de COVID-19.

În acest context, Ministerul Sănătăţii reiterează apelul său către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienţii în stare gravă care luptă cu această infecţie, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conţine anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru a contribui la salvarea de vieţi, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare şi pulmonare, boli ale ficatului şi rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălţi, Cahul şi Chişinău, dar şi în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituţia spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelaţi la numerele de telefoane: 022109050 (Chişinău), 023171393 (Bălţi) şi 029981305 (Cahul).

Similare
RECOMANDĂRI