Peste 1 050 000 doze de vaccin anti-COVID au fost administrate până acum cetăţenilor Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 1 050 000 doze de vaccin anti-COVID au fost administrate până acum cetăţenilor Republicii Moldova

La Guvern a avut loc şedinţa Comitetului naţional de coordonare a imunizării anti-Covid-19, condusă de premierul interimar Aureliu Ciocoi. Principalul subiect al întrunirii l-a constituit examinarea situaţiei actuale privind implementarea Planului Naţional de imunizare. Conform statisticilor prezentate de secretarul de stat al MSMPS,

Denis Cernelea, începând cu data de 2 Martie 2021, când a fost dat startul campaniei de vaccinare, şi până în prezent au fost administrate 1.051.038 doze de vaccin. Astfel, până astăzi acoperirea vaccinală a populaţiei constituie 18% - cu o singură doză, iar 12,71% - cu ciclu complet de vaccin.

Cât priveşte lucrătorii medicali, peste 82% dintre aceştia şi-au administrat ambele doze de vaccin, prin urmare rata morbidităţii în rândul specialiştilor din medicină s-a redus cu 90%. Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, rata de imunizare a cadrelor didactice este relativ bună.

Având în vedere numărul mare de persoane care şi-au administrat prima doză de vaccin, se preconizează ca până la 1 septembrie rata de acoperire vaccinală a angajaţilor din domeniul învăţământului să depăşească 67%.

„Nu este exclus ca în curând să ne confruntăm cu un nou val al pandemiei, iar tulpina Delta este extrem de agresivă şi uşor transmisibilă. Teamă mi-e că în toamnă, când va începe noul an şcolar, situaţia ar putea să se înrăutăţească. Iată de ce este important să avem un număr cât mai mare de cadre didactice imunizate. Astfel, asigurăm deopotrivă sănătatea profesorilor şi regimul normal de lucru al instituţiilor educaţionale”, a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

În total,Republica Moldova a recepţionat 1.530.330 doze, dintre care Pfizer - 256.230, Sinopharm - 152.000, Astra Zeneca - 513.600, Sputnik - 206.000, Sinovac - 100.000 şi Janssen - 302.500.

Proporţia dozelor utilizate este de 68,6%. Pe teritoriul ţării sunt deschise 530 de puncte de vaccinare care activează inclusiv în zilele de odihnă. În ultimele 14 zile, rata de îmbolnăvire cu virusul SARS-Cov-2 a fost de 46 de cazuri la 100 mii cetăţeni, în creştere cu peste 30% faţă de perioada precedentă.

Specialiştii reamintesc despre necesitatea respectării măsurilor de protecţie personală şi administrării vaccinului anti-Covid-19 ca fiind cea mai eficientă măsură de protecţie împotriva infectării.
Similare
RECOMANDĂRI