Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Perspectivele Parteneriatului Estic, discutate de Maia Sandu la Batumi

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au mai făcut un pas important spre Uniunea Europeană. Perspectiva de aderare a fost discutată în cadrul Conferinţei Internaţionale din oraşul Batumi, Georgia la care au participat liderii celor trei state, dar şi înalţi oficiali europeni. Cel mai important subiect de pe agenda conferinţei a fost îmbunătăţirea nivelului de cooperare dintre UE şi cele trei state din aşa-numitul "Trio-asociat" .

La Conferinţa Internaţională de la Batumi a fost prezentă toată conducerea de vârf a Georgiei, iar Republica Moldova şi Ucraina au fost reprezentate de şefii săi de stat, Maia Sandu şi Volodimir Zelenski. Liderii celor trei state care de curând s-au autointitulat drept "Trio Asociat", s-au arătat hotărâţi să accelereze implementarea reformelor şi să treacă la o nouă etapă de integrare europeană. Însă, aspiraţiile europene întâmpină dificultăţi din cauza provocărilor din regiune.

IRAKLI GARIBASHVILI, prim-ministrul Georgiei: „Cu toţii lucrăm din greu pentru a ne asigura că visele noastre devin realitate. Este clar că regiunea Mării Negre rămâne pe prima linie a meciului de şah. De aceea, sunteţi aici şi de aceea această conferinţă este atât de importantă. Viziunea noastră este de a facilita transformarea regiunii din una a conflictelor într-o regiune a oportunităţilor”.

În timpul sesiunii, participanţii, liderii şi oficialii europeni au vorbit despre provocările şi oportunităţile existente în spaţiul euro-atlantic, precum şi despre perspectivele dezvoltării cooperării dintre aliaţii tradiţionali.

CHARLES MICHEL, preşedintele Consiliului European: „Nu a fost un parcurs uşor. Cu încercări de destabilizare şi conflicte violente cu care se confruntă ţările voastre. UE vă este alături şi e deplin solidară cu voi. Rămân şi provocări precum implementarea reformelor. Obiectivul comun este depăşirea comună a acestor provocări. Ne dorim stabilitate şi rezistenţă în interesul cetăţenilor noştri. 48,38-48,55 Cred că Parteneriatul nostru Estic e locomotiva pentru transformare, prosperitate şi creştere. Este la fel de puternic un semnal de deschidere, încredere reciprocă în cooperarea noastră”.

Conferinţa Internaţională din oraşul georgian Batumi, a ajuns la a 17-a ediţie. Evenimentul este o platformă strategică de integrare a ideilor, politicilor şi intereselor comune care vizează aprofundarea şi consolidarea relaţiilor dintre UE şi ţările Parteneriatului Estic.
Similare
RECOMANDĂRI