UPDATE: Percheziţii la Postul vamal Petricani din Chişinău. Cinci persoane - reţinute
Sursa foto:CNA Vizualizari:

UPDATE: Percheziţii la Postul vamal Petricani din Chişinău. Cinci persoane - reţinute

Cinci brokeri vamali au fost reţinuţi de ofiţerii CNA, procurorii anticorupţie şi angajaţii Direcţiei integritate şi supravegehre a Serviciului Vamal, într-un dosar de corupere activă.

Potrivit ofiţerului de presă al CNA, Angela Starinschi, cei cinci brokeri vamali sunt bănuiţi că, pe parcursul mai multor luni, au săvârşit acţiuni de corupere a vameşilor din cadrul Postului vamal Intern Petricani, prin transmiterea diferitor sume de bani pentru urgentarea procedurii de validare a declaraţiilor vamale.

UPDATE: Potrivit materialelor cauzei, brokerii au fost documentaţi în incinta postului vamal în momentele în care transmiteau lucrătorilor vamali documentele însoţitoare ale mărfurilor cu mijloace financiare ataşate.

Astăzi, în urma mai multor percheziţii, desfăşurate în incinta postului vamal, dar şi în birourile de serviciu ale brokerilor, 11 persoane, dintre care 6 vameşi şi 5 brokeri, au fost recunoscute în calitate de bănuiţi. Acestea au fost escortate la CNA pentru audieri suplimentare, 5 brokeri fiind reţinuţi pentru 72 de ore.

Reţinuţii  sunt cercetaţi în conformitate cu art. 325 cod penal – corupere activă şi riscă până la 6 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale.

Acţiunile de urmărire penală în acest caz sunt în derulare şi vizează o schema complexă, care include angajaţi vamali, brokeri şi agenţi economici.

Serviciul Vamal subliniază că nu tolerează actele de corupţie şi relansează apelul în adresa cetăţenilor de a sesiza eventualele abuzuri sau fapte de comportament corupţional comise de angajaţii instituţiei prin intermediul Centrului Unic de Apel, la numărul de telefon: +373 22 78 8888.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală.

Similare
RECOMANDĂRI