Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru ca oraşul Chişinăul să ajungă la nivelul unei metropole europene ar fi nevoie de cel puţin 365 de milioane de euro

Pentru ca oraşul Chişinăul să ajungă la nivelul unei metropole europene ar fi nevoie de cel puţin 365 de milioane de euro, potrivit unui document strategic de planificare şi dezvoltare a capitalei Republicii Moldova. Acest cost este, desigur, estimativ. Documentul a fost realizat cu ajutorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a fost plătit de ministerul Finanţelor din Austria.

Documentul, intitulat "Chişinău-oraş verde", presupune dezvoltarea pe şapte direcţii, prioritare la nivelul municipiului.
 
„În special, aspectele de energie, aspectele de apă, deşeurile solide, industria, utilizarea terenurilor şi nemijlocit transportul public, ceea ce este o durere foarte mare pentru Municipiul Chişinău”, a declarat RODICA IORDANOV, expert local.

Din cifra estimativă de 365 de milioane de euro, aproximativ 150 de milioane ar fi necesare pentru îmbunătăţirea transportului. Aici vorbim despre reparaţia drumurilor, construirea parcărilor sau reînoirea parcului de autobuze şi troleibuze. 
 
„Am menţionat de 50 de troleibuze, 150 de autobuze, 200 de staţii renovate, în următorii cinci ani. Am stabilit aceste ţinte. Câte se vor realiza, încă nu ştim. Trebuie elaborat un studiu de fizabilitate, un proiect clar cu o propunere. Extindere reţelei de troleibuze este foarte importantă, daca s-ar putea face. Pentru această activitate este ce mai mare sumă estimată de buget”, a spus CIPRIAN POPOVICI, expert, România.

Suma necesară pentru dezvoltarea oraşului este enormă, iar toate aceste lucruri ce trebuie puse în practică par utopice dar, totuşi, nu sunt imposibil de realizat.
 
„Eu dacă aş fi autoritate publica, m-aş gândi de unde găsesc eu bani să folosesc aceste lucruri. BERD are bani pentru a finanţa aceste proiecte dar sunt şi alţi donori pe care puteţi să-i accesaţi. De aceea, acest document este foarte bun”, a precizat Ciprian Popovici.
 
„Doar având un astfel de document ai dreptul să le accesezi. Este vorba şi de credite şi de granturi şi de fonduri de dezvoltare, modalităţi de finanţare sunt diferit”, a menţionat VICTOR CHIRONDA, viceprimar, municipiul Chişinău.
 
BETA Realizarea documentului strategic de planificare şi dezvoltare a oraşului a costat aproape 300 de mii de euro, bani oferiţi de Ministerul Finanţelor din Austria. Pentru a pune în practică obiectivele din acest ambiţios program, el trebuie votat în Consiliul Municipal Chişinău.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI