ACTUALITATE

Pe urmele Holocaustului. 45 de elevi din Bucureşti şi Chişinău vor participa la Marşul Internaţional al Vieţii, la Auschwitz

Pe urmele Holocaustului au pornit 45 de elevi şi profesori români. Timp de o săptămână, aceştia vor vizita, în Polonia, locurile în care milioane de evrei au sfârşit în ghetouri, lagăre, camere de gazare şi cuptoare. Vor participa şi la marşul de la Auschwitz: trei kilometri pe jos de la intrarea în lagăr până la Birkenau.

La Varşovia au ascultat primele mărturii despre ceea ce a însemnat Holocaustul. Ghidul grupului de români a povestit că bunicii săi au fost luaţi din ghetou şi trimişi în lagărul de concentrare.

Copiii înţeleg altfel istoria. Nu îşi plimbă ochii şi degetele pe rânduri din cărţi, ci păşesc prin locuri în care evreii şi-au găsit moartea. Aici, în Varşovia, a fost înfiinţat cel mai mare ghetou de către Germania nazistă. Pe mai puţin de 4 kilometri pătraţi, naziştii au înghesuit peste 400.000 de evrei. Ghetoul era separat de restul Varşoviei prin ziduri înalte de trei metri.

Mai bine de jumătate din cei 450.000 de evrei duşi în ghetou şi-au găsit sfârşitul în lagărul de exterminare de la Treblinka. Cei mai mulţi sunt înmormântaţi în Varşovia, într-unul din cele mai mari cimitire evreieşti din Europa şi din lume.

Copiii cu origini evreieşti sunt cei mai interesaţi de acele orori. Daria povesteşte că după 1989, părinţii ei au hotărât să se mute de la Galaţi în Israel.

„Mi se pare foarte important să-ţi cunoşti rădăcinile. Deşi nu am avut rude care au ajuns în Polonia, totuşi vreau să ştiu ce s-a întâmplat cu poporul evreu”, spune Daria Goldenberg, elevă a Complexului Educaţional Lauder Reut.

Experienţa acestor tineri în Polonia se va încheia joi, când, alături de 20.000 de oameni vor participa la Marşul Internaţional al Vieţii, la Auschwitz. Acolo au sfârşit un milion şi jumătate de evrei de muncă silnică, frig, foame sau în camere de gazare.